Składniki:2 szklanki startej marchewki ( nie więcej!)1 i 1/4 szklanki oleju4 jajkaszklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki płaskie sodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonusól - szczyptaorzechy- garść, ewentualnie rodzynki- garśćPrzygotowanie:Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie pianaTeraz dodać kolejno żółtka - ucieraćWsypywać na przemian mąkę i olejZmieszać przyprawy razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy- ucieraćDodać stratą marchew - dobrze połączyć składnikiJeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszaćPieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem .Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w prodiżu.Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta :)