Wykonanie
Najlepsze ciasto
marchewkowe jadłam w
Krakowie wiele lat temu. Pamiętam jak dziś małą kawiarenkę na krakowskim Kazimierzu z klimatycznym wystrojem o uroczej nazwie "Proces parzenia
Kafki", w której królował.... czarny kot. Może to ze względu na atmosferę tam panującą pokochałam ciasto
marchewkowe od pierwszego skosztowanego kęsa.Od tego czasu wielokrotnie próbowałam swoich sił, by choć trochę zbliżyć się do tego niezapomnianego smaku. Po wielu próbach przedstawiam przepis na ciasto
marchewkowe, które jest puszyste, mokre i pięknie pachnie
cynamonem i
orzechami. Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów, jest autorstwa pani Marty Gessler, zmodyfikowałam go w zakresie dodawanych
bakalii, bo im więcej, tym smaczniej.
składniki:4
jaja2 szklanki
cukru1 i 1/4 szklanki
oleju2 szlanki
mąki2 łyżeczk i
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sodyszczypta
soli2 szklanki startej
marchwi2 łyżeczki
cynamonugarść
orzechów i
migdałówgarść
rodzynków lub
moreligarść
słonecznika lub pestek dyni
Jaja utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo
mąkę i
olej. Na końcu dodać
marchew i pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. godzinę. Po wystudzeniu ciasta polać lukrem.W oryginalnym przepisie czas pieczenia wynosił 40 minut, jednak to stanowczo za mało, u mnie zawsze po tym czasie ciasto jest jeszcze półpłynne. Najlepiej sprawdzić czy się wypiekło za pomocą patyczka.Mniam mniam.