Wykonanie
            Najlepsze ciasto 
marchewkowe jadłam w 
Krakowie wiele lat temu. Pamiętam jak dziś małą kawiarenkę na krakowskim Kazimierzu z klimatycznym wystrojem o uroczej nazwie "Proces parzenia 
Kafki", w której królował.... czarny kot. Może to ze względu na atmosferę tam panującą pokochałam ciasto 
marchewkowe od pierwszego skosztowanego kęsa.Od tego czasu wielokrotnie próbowałam swoich sił, by choć trochę zbliżyć się do tego niezapomnianego smaku. Po wielu próbach przedstawiam przepis na ciasto 
marchewkowe, które jest puszyste, mokre i pięknie pachnie 
cynamonem i 
orzechami. Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów, jest autorstwa pani Marty Gessler, zmodyfikowałam go w zakresie dodawanych 
bakalii, bo im więcej, tym smaczniej.

składniki:4 
jaja2 szklanki 
cukru1 i 1/4 szklanki 
oleju2 szlanki 
mąki2 łyżeczk i 
proszku do pieczenia2 łyżeczki 
sodyszczypta 
soli2 szklanki startej 
marchwi2 łyżeczki 
cynamonugarść 
orzechów i 
migdałówgarść 
rodzynków lub 
moreligarść 
słonecznika lub pestek dyni
Jaja utrzeć z 
cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo 
mąkę i 
olej. Na końcu dodać 
marchew i pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. godzinę. Po wystudzeniu ciasta polać lukrem.W oryginalnym przepisie czas pieczenia wynosił 40 minut, jednak to stanowczo za mało, u mnie zawsze po tym czasie ciasto jest jeszcze półpłynne. Najlepiej sprawdzić czy się wypiekło za pomocą patyczka.Mniam mniam.
