Wykonanie
Nigdy nie byłam fanką müsli (ach te
rodzynki!), za to uwielbiam granolę. W połączeniu z
naturalnym jogurtem stanowi pożywne i smaczne śniadanie (jest to mój standardowy pierwszy posiłek dnia podczas wyjazdów narciarskich). Posypanie
lodów odrobiną granoli sprawia, że
lodowy deser ma ciekawszą strukturę i przyjemnie chrupie. Oczywiście najprostszym zastosowaniem granoli jest przegryzanie jej na sucho, zamiast
ciastka czy
wafelka.Mam kilka swoich ulubionych rodzajów granoli i regularnie je kupuję. Ostatnio pomyślałam, że mogłabym przygotować ją sama. Nie jest to trudne, a pozwala na dowolne dobranie składników zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. No i mamy stuprocentową pewność, że w mieszance własnej produkcji nie znajdą się żadne niechciane substancje.Do mojej pierwszej własnoręcznie przygotowanej granoli wybrałam dwa rodzaje
płatków (owsiane i żytnie) i kilka różnych rodzajów ziaren i
orzechów. Mieszanka wyszła bardzo smaczna i - zgodnie z moją intencją - nie jest słodka! Osobom lubiącym słodkie
płatki polecam więc zwiększenie ilości
miodu.Składniki z podanej ilości składników* otrzymamy ok. 500 g granoli, która wypełni jeden duży litrowy słoik150 g
płatków owsianych150 g
płatków żytnich50 g
orzechów laskowych niełuskanych75 g
płatków migdałowych5 łyżek
ziaren słonecznika3 łyżki białego
sezamu1
jabłko3 łyżki płynnego
miodu4 łyżki
oleju roślinnego* mieszanka przygotowana z tej ilości składników idealnie
mieści się na standardowej blasze do pieczenia, zakrywając całą jej powierzchnię warstwą o grubości ok. 1 cmPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do temp. 150 st. C (z termoobiegiem).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe niedbale pokroić na mniejsze kawałki (ja cięłam na pół nożycami kuchennymi).
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.W dużej misce wymieszać oba rodzaje
płatków oraz sypkie dodatki.Dodać starte
jabłko,
miód i
olej i jeszcze raz dokładnie razem wymieszać.Mieszankę równomiernie rozprowadzić na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 45 min co kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Upieczona granola powinna być złocista i sucha.Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.Gotową granolę można przechowywać wiele tygodni w szczelnym pojemniku (np. słoiku).Smacznego!