ßßß
Nigdy nie byłam fanką müsli (ach te rodzynki!), za to uwielbiam granolę. W połączeniu z naturalnym jogurtem stanowi pożywne i smaczne śniadanie (jest to mój standardowy pierwszy posiłek dnia podczas wyjazdów narciarskich). Posypanie lodów odrobiną granoli sprawia, że lodowy deser ma ciekawszą strukturę i przyjemnie chrupie. Oczywiście najprostszym zastosowaniem granoli jest przegryzanie jej na sucho, zamiast ciastka czy wafelka.Mam kilka swoich ulubionych rodzajów granoli i regularnie je kupuję. Ostatnio pomyślałam, że mogłabym przygotować ją sama. Nie jest to trudne, a pozwala na dowolne dobranie składników zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. No i mamy stuprocentową pewność, że w mieszance własnej produkcji nie znajdą się żadne niechciane substancje.Do mojej pierwszej własnoręcznie przygotowanej granoli wybrałam dwa rodzaje płatków (owsiane i żytnie) i kilka różnych rodzajów ziaren i orzechów. Mieszanka wyszła bardzo smaczna i - zgodnie z moją intencją - nie jest słodka! Osobom lubiącym słodkie płatki polecam więc zwiększenie ilości miodu.Składniki z podanej ilości składników* otrzymamy ok. 500 g granoli, która wypełni jeden duży litrowy słoik150 g płatków owsianych150 g płatków żytnich50 g orzechów laskowych niełuskanych75 g płatków migdałowych5 łyżek ziaren słonecznika3 łyżki białego sezamu1 jabłko3 łyżki płynnego miodu4 łyżki oleju roślinnego* mieszanka przygotowana z tej ilości składników idealnie mieści się na standardowej blasze do pieczenia, zakrywając całą jej powierzchnię warstwą o grubości ok. 1 cmPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do temp. 150 st. C (z termoobiegiem).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Orzechy laskowe niedbale pokroić na mniejsze kawałki (ja cięłam na pół nożycami kuchennymi).Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.W dużej misce wymieszać oba rodzaje płatków oraz sypkie dodatki.Dodać starte jabłko, miód i olej i jeszcze raz dokładnie razem wymieszać.Mieszankę równomiernie rozprowadzić na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 45 min co kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Upieczona granola powinna być złocista i sucha.Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.Gotową granolę można przechowywać wiele tygodni w szczelnym pojemniku (np. słoiku).Smacznego!