ßßß Cookit - przepis na Bardzo zdrowa granola

Bardzo zdrowa granola

nazwa

Wykonanie

W sumie, to wszystkie granole są zdrowe. A jeśli porównamy je do kupnych mieszanek, czy płatków śniadaniowych, to wygrywają już zupełnie. Ta jednak jest zdrowsza od innych, bo zawiera popping z amarantusa (Kasiu dzięki za inspirację). Ponieważ odkryłam ostatnio kilka przepisów na granole, gdzie nie było soku czy puree owocowego, postanowiłam spróbować jaka jest różnica. Granola jest bardziej sucha, ale naprawdę pyszna.
Składniki (na 2 słoje)
400 g płatków owsianych
70 g płatków migdałowych
100 g ziaren słonecznika
70 g poppingu z amarantusa
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych orzechów laskowych
100 g sezamu
100 g daktyli
100 g suszonych fig
6 łyżek miodu
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki, poza daktylami i figami mieszamy dokładnie w misce tak, aby miód i olej pokryły wszystkie pozostałe składniki. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 170 stopniach około 30 - 40 minut ( ja piekłam moją granolę na dwa razy. Wyjęłam z piekarnika po 20 minutach i ponownie wstawiłam na 20 minut po godzinie). Mieszamy co 10 minut. Do ciepłej granoli dodajemy pokrojone figi i daktyle, mieszamy i studzimy. Przekładamy do słoików.
Ingredients:
400 g porridge flakes
70 g almond flakes
100 g sunflower seeds
70 g amaranth grains
150 g chopped walnuts
100 g chopped hazelnuts
100 g sesame seeds
100 g dates
100 g dried fig s
6 tbs honey
2 tbs oil
Directions:
Mix all the ingredients apart fform the dates and figs. Place on a baking sheet and bake for about 40 minutes in 170C. Stir every 10 minutes. When it is still warm add chopped dates and figs. Store in a air-tight container.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Bardzo-zdrowa-granola.html