Wykonanie
W
sumie, to wszystkie granole są zdrowe. A jeśli porównamy je do kupnych mieszanek, czy
płatków śniadaniowych, to wygrywają już zupełnie. Ta jednak jest zdrowsza od innych, bo zawiera popping z
amarantusa (
Kasiu dzięki za inspirację). Ponieważ odkryłam ostatnio kilka przepisów na granole, gdzie nie było soku czy puree
owocowego, postanowiłam spróbować jaka jest różnica. Granola jest bardziej sucha, ale naprawdę pyszna.
Składniki (na 2 słoje)400 g
płatków owsianych70 g
płatków migdałowych100 g
ziaren słonecznika70 g poppingu z
amarantusa150 g posiekanych
orzechów włoskich100 g posiekanych
orzechów laskowych100 g
sezamu100 g
daktyli100 g suszonych fig6 łyżek
miodu2 łyżki
olejuWykonanie:Wszystkie składniki, poza
daktylami i
figami mieszamy dokładnie w misce tak, aby
miód i
olej pokryły wszystkie pozostałe składniki. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 170 stopniach około 30 - 40 minut ( ja piekłam moją granolę na dwa
razy. Wyjęłam z piekarnika po 20 minutach i ponownie wstawiłam na 20 minut po godzinie). Mieszamy co 10 minut. Do ciepłej granoli dodajemy pokrojone
figi i
daktyle, mieszamy i studzimy. Przekładamy do słoików.
Ingredients:400 g porridge flakes70 g almond flakes100 g sunflower seeds70 g amaranth grains150 g chopped walnuts100 g chopped hazelnuts100 g
sesame seeds100 g dates100 g dried fig s6 tbs honey2 tbs oilDirections:Mix all the ingredients apart
fform the dates and
figs. Place on a baking sheet and bake for about 40 minutes in 170C. Stir every 10 minutes. When it is still warm add chopped dates and
figs. Store in a air-tight container.