Wykonanie

Bardzo przyjemnie upłynęło nam te ostatnie kilka dni; z Piotrkiem w domu i urodzinami Zuzi mieliśmy mnóstwo wrażeń, ale też czas, by razem spędzić kilka leniwych poranków pełnych śmiechu i kompletnego niezorganizowania :)Wciąż nie
mogę uwierzyć, że Zuzia ma już 4 lata! Chociaż
mówi się, że to pierwszy rok życia dziecka pełen jest najbardziej zauważalnych zmian, ja mam wrażenie, że teraz jest ich nagle jeszcze więcej – z dnia na dzień jest coraz bardziej samodzielna, po dziecięcemu poważniejsza i ma co raz więcej do powiedzenia. Właściwie zaczynam odnosić wrażenie, że już tylko ona ma coś w tym domu do powiedzenia ;PTeraz, gdy emocje już troszkę opadły, zaczynamy się powoli oswajać z tym, że tata musi wracać do pracy, a my dwie do codziennej rutyny. Koniec urodzinowo-urlopowej rozpusty, leżakowania do późna i ciast na śniadanie. Dziś zaczynamy dzień zdrowiej, choć równie smacznie – domową granolą
orzechową.W przeciwieństwie do dietetycznej granoli, która pojawiła się wcześniej na blogu, ta jest nieco bardziej słodka, ale wciąż o niebo zdrowsza od wielu dostępnych w sklepach. Słodzona
miodem i
syropem klonowym z niewielkim dodatkiem
cukru trzcinowego, z całym mnóstwem
orzechów, smakuje niesamowicie i jest pyszną alternatywą dla codziennej owsianki.Polecam :)Składniki:3 szklanki
płatków owsianych górskich1/2 szklanki posiekanych
orzechów laskowych1 szklanka posiekanych z grubsza pekanów1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1/2 szklanki
ziaren słonecznika1/4 szklanki
cukru trzcinowego1/4 szklanki
syropu klonowego2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
olejuWykonanie:Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką lub szpatułką.Blachę do
ciasteczek lub szeroką prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią mieszankę z
płatkami. Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piecz przez około 40 – 50 minut, mieszając co jakiś czas, by granola zarumieniła się równomiernie.Upieczoną granolę pozostaw na blasze do całkowitego wystygnięcia. Zimną przełóż do dużego słoja lub plastikowego pojemnika. Przechowuj szczelnie zamkniętą.Smacznego :)
