ßßß
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych1/2 szklanki siemienia lnianego w całości1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych10 łyżek mielonego siemienia lnianego1 i 1/2 szklanki zimnej wody1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego dobrej jakości1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc).Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone).
Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni).Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi.Ważne tylko by zachować podane proporcje.Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków. To samo zdrowie, a przede wszystkim cudownaalternatywa wszechobecnej mąki pszennej. Dodatkowo jest łatwy w przygotowaniu, nie zawiera konserwantów, a długo zachowuje świeżość. Same zalety. No może oprócz kaloryczności - jak wiadomo ziarna są bogate w witaminy, lecz kalorii mają nie mało. Zważywszy jednak na ceny pieczywa kupnego o podobnym składzie oraz skład taniego pieczywa tradycyjnego - naprawdę warto pokusić się o skorzystanie z tego przepisu. Oryginał przepisu odkryty przez Teściową na blogu My New Roots .Dziękuję, polecam, pozdrawiam i smacznego ;)