ßßß Cookit - przepis na Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni.

Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni.

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten chleb warto poznać, zapisać i wykorzystywać. Choćby dlatego, że pieczywo w piekarniach i marketach wyrabia się z coraz marniejszych składników. Ceny niby przystępne, ale czy wiemy co jemy?
Ja przepis poznałam przez Mamę, która z kolei dostała go od mojej Teściowej ;).
Chleb składa się z samych ziaren, które jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
1/2 szklanki siemienia lnianego w całości
1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
10 łyżek mielonego siemienia lnianego
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego dobrej jakości
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone).
Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni).
Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi.
Ważne tylko by zachować podane proporcje.
Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków. To samo zdrowie, a przede wszystkim cudowna
alternatywa wszechobecnej mąki pszennej. Dodatkowo jest łatwy w przygotowaniu, nie zawiera konserwantów, a długo zachowuje świeżość. Same zalety. No może oprócz kaloryczności - jak wiadomo ziarna są bogate w witaminy, lecz kalorii mają nie mało. Zważywszy jednak na ceny pieczywa kupnego o podobnym składzie oraz skład taniego pieczywa tradycyjnego - naprawdę warto pokusić się o skorzystanie z tego przepisu. Oryginał przepisu odkryty przez Teściową na blogu My New Roots .
Dziękuję, polecam, pozdrawiam i smacznego ;)
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2015/06/chleb-bez-maki-z-samych-ziaren-zrodo.html