ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE

CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE

nazwa

Wykonanie

Chlebek, który chyba każdy zna. Od kiedy pojawił się na blogu 'My new roots' zrewolucjonizował wiele kuchni. Chlebek, który podobno odmienia życie. Na dobre. Mojego życia odmieniać nie trzeba. Jest dobrze. Tak dobrze, jak dawno nie było. Ale ciii, nie zapeszajmy. Podobno nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej? Nie wiem, nie sięgam zbyt daleko w przyszłość. Nie oglądam się za siebie, chociaż to trudne. Uśmiecham się. Spełniam marzenia. Żyję tu i teraz. W słońcu, z głową w chmurach, piję właśnie kawę, zajadam się truskawkami. Piekę chlebek z samych ziaren, bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu, bez żadnych spulchniaczy. Chlebek samo zdrowie. Smakuje wszystkim. Smakuje ze wszystkim. U mnie w towarzystwie słodkich truskawek, których znowu pochłaniam kilogramy. Oblane słodkim miodem i octem balsamicznym. Ach, ach, palce lizać!
Przepis (jeden bochenek):
40 g ziaren słonecznika
100 g siemienia lnianego
60 g migdałów
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
350 ml wody
150g płatków owsianych
4 łyżki nasion babki płesznik
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
W misce wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, nasiona babki płesznik W drugiej misce wymieszać wodę z miodem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi,. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, można dodać łyżkę wody. Masę przełożyć do małej keksówki (może być silikonowa), wysmarowanej uprzednio masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny). Piekarnik rozgrzać do 175ºC, wstawić chlebek i piec przez 20 minut. Następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Całkowicie wystudzić. Chlebek można przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mrożenie.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/chlebek-ktory-zmienia-zycie.html