Wykonanie
Chlebek zmieniający życie... Ładna nazwa :) Tak, ale czy nasze życie może zmienić się za sprawą produktu spożywczego? Oczywiście bezpośredni zapewne nie, ale przecież każda, nawet najmniejsza zmiana pociąga za sobą kolejne, coraz istotniejsze zmiany. Odchodząc od tych rozważań, upiekłam ten
chleb, ponieważ nie jem zwykłego
pieczywa, a ten jest po prostu jest pyszny :) Jeśli chcesz możesz dodać do niego swoje ulubione dodatki. Prezentowany przepis jest bazą, co do niego dołożysz zależy od Ciebie :) Ja następnym razem poeksperymentuje z
suszonymi owocami :)składniki na keksówkę
1,5 szklanki
płatków owsianych górskich200g
ziaren słonecznika200g pestek dynipół szklanki
migdałów3/4 szklanki
siemienia lnianego10 czubatych łyżek zmielonego
siemienia lnianego2 łyżeczki
soliłyżka
miodu5 łyżek rozpuszczonego
oleju kokoswego1,5 szklanki przegotowanej
wodyDo dużej miski przesyp wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne. Do miski dodaj zawartość drugiego naczynia. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw na ok. 1h, do wchłonięcia płynów.Następnie rozgrzej piekarnik do 185 stopni. Masę wyłóż do keksówki, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60minut. Gdy
chleb będzie już upieczony, wyjmij go z piekarnika i pozostaw na godzinę do przestygnięcia. Następnie wyjmij go z keksówki i pozostaw na kilka godzin, do kompletnego wystudzenia.Smacznego :)