Wykonanie
Przepis na life changing loaf of bread znajduje się chyba na każdym zagranicznym blogu, powstało wiele różnych modyfikacji podstawowej wersji, która pojawiła się na blogu My new roots już dobre parę lat temu, chlebek okazał się wielkim
hitem, w oryginalnej wersji występują w nim nasiona chia i babka płesznik, to jest nieco łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj, koniecznie spróbujcie również
krakersów zmieniających życie :)
Składniki :1 szklanka
ziaren słonecznika3/4 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej)1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych10 czubatych łyżek zmielonego
siemienia lnianego2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżka miodu/
syropu z agawy (można pominąć)5 łyżek
oleju roślinnego1 i 1/2 szklanki letniej
wodyPrzygotowanie :Połączyć suche składniki z
miodem,
olejem oraz
wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni,
chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że
chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego :)