ßßß
Taki chleb miałam okazję jeść nie raz - zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością. Jest o tyle super, że nie zalega na jelitach, nie czuję się po nim ociężała i można się nim najeść. Postanowiłam więc poszukać przepisu i spróbować zrobić go sama w domu. Przepis znalazłam na jednym z blogów i roślinnym odżywianiu (jadłonomia).Tak na prawdę, to sam się robi - niewiele trzeba zaangażowania w proces pieczenia:)Co potrzebujemy:1 szklankę nasion słonecznika3/4 szklanki nasion siemienia lnianego10 łyżek zmielonego siemienia lnianego1 i 1/2 szklanki letniej wody2 łyżeczki soli1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)1 i 1/2 szklanki płatków owsianych5 łyżek roztopionego oleju kokosowego1 łyżka syropu z agawy1/2 szklanki migdałów1. Suche składniki mieszamy w większej misce.2. W mniejszej miseczce mieszamy wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Dodajemy to do suchych składników. Kilka minut mieszamy aż się wszystko razem ładnie połączy i odstawiamy na 1-2 godzin do wchłonięcia płynów.3. Nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy 50-60 minut. Wyciągamy z piekarnika i chłodzimy około godzinę. Dopiero wówczas wyjmujemy go z foremki. Kroimy ostrym nożem po pełnym wystudzeniu - inaczej będzie się rozpadał i kruszył.Zdrowego smacznego!