Wykonanie
Kolejna granola, tym razem z innym
sokiem niż zazwyczaj. Nazwałam ją
gruszkową, ale przyznam, że smak
gruszki nie jest wyczuwalny. Nazwa raczej po to, by odróżnić ją od innych na blogu. Niemniej jednak smak jak zwykle wspaniały. Uwielbiam takie śniadania i już.

Składniki:400 g
płatków owsianych30 g poppingu z
amarntusa (opcjonalnie)150
sezamu (u mnie niełuskany)100 g
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
soli morskiej2 łyżki
miodu gryczanego2 łyżki
oleju200 ml soku z
gruszki (z 2 większych
gruszek)100 g
orzechów włoskich
Wykonanie:
Gruszki przeciskamy w sokowirówce.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę (taką dużą piekarnikową). Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Mieszamy 2 - 3
razy. Możemy też piec 20 minut, wystudzić i piec przez kolejnych 20 minut. Granolę studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzoną przekładamy do słoików.