Wykonanie
Znalazłam wreszcie chwilę na podzielenie się z
Wami pysznym, chrupiącym przepisem na batoniki. Są zdrowe, smaczne, wspaniale chrupiące no i bardzo pożywne. Wypełniają je same zdrowe składniki bez zbędnych dodatków, trans tłuszczów i rafinowanego
cukru.Można je śmiało spałaszować na śniadanie, jak również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a że sezon majówkowy to bez zastanawiania zapakujmy je do plecaka na wędrówkę czy piknik.Zachęcam serdecznie:)
Składniki:
płatki jaglane (1/2 szklanki)2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego1 łyżka całych ziaren
siemienia lnianego2 - 3 łyżki
syropu daktylowego (można dać
miód)
pestki słonecznika (1/2 szklanki)
pestki dyni lub
melona (1/2 szklanki)
sezam niełuskany (1/4 szklanki)nieduża garść całych
migdałów oraz
płatków migdałowychgarść
orzechów nerkowcakopiasta łyżka
oleju kokosowego nierafinowanego1/2 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzewamy
olej kokosowy,
syrop daktylowy lub
miód, do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dobrze mieszamy aby nasiona i
orzechy oblepiły się
olejem i
syropem. Po około minucie zdejmujemy z gazu i przygotowujemy formę do pieczenia.Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy
olejem kokosowym. Następnie wykładamy na nią przygotowaną wcześniej mieszankę, dobrze dociskając łyżką bądź rękoma aby masa równomiernie się rozprowadziła.Ja użyłam formy 21cm na 28cm a grubość batoników była około 7mm.Tak przygotowaną masę pieczemy w temperaturze 140 0 C przez około 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy i kroimy ciasto na podłużne batoniki za nim zastygnie.Batoniki można przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.