ßßß

Składniki:płatki jaglane (1/2 szklanki)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego1 łyżka całych ziaren siemienia lnianego2 - 3 łyżki syropu daktylowego (można dać miód)pestki słonecznika (1/2 szklanki)pestki dyni lub melona (1/2 szklanki)sezam niełuskany (1/4 szklanki)nieduża garść całych migdałów oraz płatków migdałowychgarść orzechów nerkowcakopiasta łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzewamy olej kokosowy, syrop daktylowy lub miód, do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dobrze mieszamy aby nasiona i orzechy oblepiły się olejem i syropem. Po około minucie zdejmujemy z gazu i przygotowujemy formę do pieczenia.Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem kokosowym. Następnie wykładamy na nią przygotowaną wcześniej mieszankę, dobrze dociskając łyżką bądź rękoma aby masa równomiernie się rozprowadziła.Ja użyłam formy 21cm na 28cm a grubość batoników była około 7mm.Tak przygotowaną masę pieczemy w temperaturze 140 0 C przez około 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy i kroimy ciasto na podłużne batoniki za nim zastygnie.Batoniki można przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.