Wykonanie

Głównymi składnikami moich
ciastek są
banany i
płatki owsiane.Wykorzystując tylko te dwa składniki można przygotować pyszne zdrowe
ciasteczka.Do ich upieczenia nie potrzebowałam ani odrobiny
cukru, tłuszczu i
mąki .Dodatek różnych ziaren,
suszonych owoców,
bakalii sprawia że za każdym razem możemy wyczarować
ciasteczka o nowym smaku i wyglądzie.Możliwości i pomysłów jest mnóstwo , a
ciasteczka zawsze się udają……tu nie ma ci zepsuć .
Ciastka owsiane na bazie
banana piekę regularnie /moje ulubione śniadanie/ ,za każdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy przepis bazowy.Tym razem dodałam odrobinę mielonych
migdałów i
żurawiny.


Składniki:2 duże dojrzałe
banany100 g
płatków owsianych2 łyżki
mąki migdałowej/mielone migdały/½ szklanki
suszonej żurawinykilka połówek
migdałówWykonanie:-
Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.-Część
płatków można lekko zmielić.-Do masy bananowej dodać
płatki /całe i zmielone/,
mąkę migdałową / czyli mielone migdały/i
żurawinę , starannie wymieszać.-Miskę z masą odstawić na 15-20 minut.-Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C,-Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne
ciastka.

-Na wierzchu można ułożyć połówki
migdałów.-Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

-
Ciastka schłodzić na kratce kuchennej.


-Najlepsze są świeżutkie po wystygnięciu, choć doskonale smakują następnego dnia.


