ßßß
500 g mięsa jagnięcego lub wołowego (użyłam wołowiny gulaszowej) + mąka pszenna do obtoczenia200 g wędzonego boczku2 marchewki1 łodyga selera naciowego1 duża cebula1 listek laurowy2 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki szałwii2 ząbki czosnku4 łyżki passaty pomidorowej4 łyżki sosu worcester2 szklanki irlandzkiego piwa Guinness lub innego ciemnego piwa2 szklanki wody6 ziemniaków100 g kaszy jaglanejsól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku2 łyżki siekanej natki pietruszkiolej do smażenia1. Na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju, obsmażyć partiami* pokrojone w kostkę ok. 2 cm x 2 cm i obtoczone w mące mięso. Gdy mięso będzie ze wszystkich stron lekko rumiane, przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.2. Następnie, na tej samej patelni, zrumienić pokrojony w niedużą kostkę boczek oraz łodygę selera i obraną, posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie szklista a boczek rumiany, przekładamy wszystko go garnka. Dodajemy obrane, pokrojone w plastry marchewki, przyprawy, passatę, sos worcester, oraz obrany, siekany czosnek. Wlewamy piwo oraz wrzącą wodę.Gulasz dusimy ok. 1,5 - 2 godziny, do miękkości mięsa.Wówczas dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i kaszę jaglaną. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Kasza i ziemniaki w naturalny sposób zagęszczą potrawę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.* Mięso smażymy partiami, ponieważ, jeśli ułożymy na patelni jednocześnie zbyt dużo mięsa, spadnie temperatura oleju i mięso, zamiast się smażyć, będzie się dusić.