ßßß
Składniki :80 dag kapusty kiszonej70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli20 dag kości od schabu20 dag boczku wędzonego1 marchewka ( 10 dag)1 cebula (10 dag)1 płaska łyżka cukru2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegotymianek, sól do smaku2 łyżki olejuwodaWykonanie :Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody. Dajemy do dużego garnka ( poj. 6 litrów). Kość oczyszczamy, myjemy dajemy do kapusty.Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do kapusty.Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula lekko zarumieni się (ale tylko lekko, nie za mocno) dajemy całą zawartość patelni do gotującej się zupy.Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli.Gdy będą miękkie, rozgniatamy je nieco i przekładamy wraz z wodą w której się gotowały do zupy. Uzupełniamy gorącą wodą do obj. 5 litrów.Wrzucamy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, dajemy 1 łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy dalej do miękkości kapusty (w sumie zupę gotowałam 1 godz 40 minut).Smak dziada znacząco wzbogaca dodatek tymianku (dodaję go do zupy już w talerzu czy miseczce, bo nie każdy go lubi).