Wykonanie
W ostatnich latach piwowarstwo w naszym
kraju rozwija się w ekspresowym tempie. Pod względem samej produkcji
piwa plasujemy się na 3 miejscu w Europie. Sam trunek też jest dobrej jakości, co potwierdzają sukcesy
polskich piw na arenie międzynarodowej. Wystarczy choćby wspomnieć brązowy medal, jaki zdobył Komes Porter Bałtycki (Browar Miłosław) na największym piwnym konkursie na świecie - World Beer Cup w 2014 roku. Jedno z
krajowych piw znalazło się ostatnio również w zestawieniu 20 najlepszych piw świata, przygotowanym przez portal RateBeer.com dla Business Insider.Witryna RateBeer to jeden z największych serwisów, poświęconych
piwom i piwowarstwu. Zrzesza ona miłośników złocistego trunku z całego świata, a przyznawane przez nią nagrody cieszą się poważaniem w branży browarniczej. Być może dlatego, że wyróżnień nie przyznaje
grono ekspertów, tylko sami użytkownicy serwisu (i najbardziej wymagający konsumenci).Przed
wami zwycięska 20, wybrana spośród laureatów tegorocznych nagród przyznanych przez portal oraz piw, które pretendują do wyróżnień przyszłorocznych. Większości z nich raczej nie znajdziecie w osiedlowym sklepiku. Część z nich powinno wam się udać znaleźć w specjalistycznych sklepach, zajmujących się sprzedażą piw z mniejszych browarów (
krajowych i zagranicznych).Miejsce 20 - Stigbergets Gbg Beer Week 2016 (Stigbergets Bryggeri)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ölhunden - Fredrik (@olhundenfredrik)20 Lip, 2016 o 6:44 PDTTa szwedzka IPA charakteryzuje się świeżym,
cytrusowym aromatem.Miejsce 19 - Thicket (
Side Project)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @wyattkerp 20 Cze, 2015 o 7:59 PDTThicket to tzw. Missouri Wild Ale o intensywnym
jeżynowym aromacie i purpurowej barwie.Miejsce 18 - Prairie Bomb! - Barrel Aged (Prairie Artisan Ales)
Fot. Joel Abroad/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Na zdjęciu: Prairie Bomb! - Barrel Aged - pierwsze z prawej stronyPraire Bomb z Oklahomy dojrzewa w beczkach po
whisky z dodatkiem ziaren kakaowca i
kawy,
czekolady, a także
papryczek chili. Wyraźnie
czekoladowe, ale i pikantne.Miejsce 17 - Barrel Aged Abraxas (Perennial)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Justin Canela (@justin_canela)16 Kwi, 2016 o 10:10 PDTBarrel Aged Abraxas to kolejne aromatyczne
piwo . Dojrzewa przez 12 miesięcy z dodatkiem ziaren
kakao,
lasek wanilii, kawałków
cynamonu oraz wędzonymi
papryczkami chili.Miejsce 16 - Noa Pecan Mud
Cake - Double Barrel (Omnipollo)
Fot. Keith Chu/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Szwedzki imperial stout o aromacie ciasta
czekoladowego, karmelu i prażonych
orzechów.Miejsce 15 - Mexican
Cake Imperial Stout - Bourbon Coconut (Westbrook)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika John Lora (@johnlora18)27 Cze, 2014 o 10:37 PDTPo raz pierwszy pojawiło się na rynku w roku 2012 i od tej
pory co roku jest wznawiane. Charakteryzuje się
czekoladowo-karmelowym aromatem z
kokosową nutą.Miejsce 14 - Veritas 15 (The Lost Abbey)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika CJ Yunger (@cjy_flash)9 Paź, 2015 o 6:15 PDTVeritas 15 to tak zwane sour ale (czyli kwaśne ale). Dojrzewa w dębowych beczkach z dodatkiem
moreli,
brzoskwiń i
nektarynek. Charakteryzuje się
owocowym aromatem i kwaśnym finiszem.Miejsce 13 - Kormoran Imperium Prunum (Browar Kormoran)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Real Ale Craft Beer (@realaleguide)3 Lut, 2016 o 8:28 PSTNa miejscu 13. znalazł się polski imperial baltic porter - Imperium Prunum z Browaru Kormoran na bazie wędzonego słodu i Suski Sechlońskiej (podwędzanych i podsuszanych
śliwek z Małopolski).Miejsce 12 - Imperial Purple Raz Bu (De Garde)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Kevin
Lind (@kevin_10b)6 Lip, 2016 o 7:41 PDTImperial Purple Raz Bu to amerykańskie
piwo w stylu berliner weisse (czyli berlińskie pszeniczne) o wyjątkowej purpurowej barwie. Dojrzewa w dębowych beczkach z dodatkiem
malin, których aromat dominuje w smaku gotowego trunku.Miejsce 11 - Wednesday (Cycle Brewing)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Mike Osborn (@mko979)6 Sie, 2016 o 5:11 PDTWednesday to kolejny imperial stout o aromacie
czekolady, z dodatkiem nut
orzechów laskowych i
cynamonu.Miejsce 10 - Always in Life (Sante Adairius)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Jay Thomson (@bird229)29 Lis, 2014 o 11:06 PSTAlways in Life to
piwo w stylu belgian tripel (ciemnozłote,
cytrusowe, ale raczej goryczkowe). Dojrzewa w beczkach po
rumie z dodatkiem
brzoskwiń.Miejsce 9 - DIPA V3 (Cloudwater)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika
Jack Roberts (@just_another_beer)1 Cze, 2016 o 2:28 PDTMiejsce 8 - Mornin' Delight (Toppling Goliath)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tyler Riemenschneider (@peterdrunklage)16 Lip, 2016 o 11:14 PDTTen imperial stout, wytwarzany w amerykańskim stanie Iowa, charakteryzuje się intensywnym aromatem
espresso (jak może wskazywać nazwa),
syropu klonowego i
wanilii.Miejsce 7 - Song of Joy (Hill Farmstead)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Todd (@hop_zombie)5 Wrz, 2015 o 11:32 PDTSong of Joy to kolejne w zestawieniu
piwo w stylu IPA. Charakteryzuje się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i owocowymi.Miejsce 6 - Närke Kaggen Stormaktsporter Börb'n a Hallon (Närke Kulturbryggeri)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Morten Aastad (@splitenz71)2 Lip, 2016 o 7:46 PDTW tym szwedzkim imperial stout wyraźnie czuć aromaty
czekolady,
kawy,
jagód i burbona.Miejsce 5 - Lambic d'Aunis (Cantillon)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika kitch (@funkybarnyard)18 Lip, 2016 o 2:47 PDTTo belgijskie
piwo jest efektem współpracy mikrobrowaru Cantillon i
winnicy Les vins Contés. Powstaje na bazie
winogron odmiany pinot d'aunis. Charakteryzuje się czerwoną barwą i
owocowym aromatem.Miejsce 4 -
Pliny the Younger (Russian River Brewing)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Miika Adamov (@miiksta)16 Lut, 2016 o 5:57 PST
Pliny the Younger to tak zwana
TIPA (potrójna IPA), czyli
piwo mocno chmielone i dosyć goryczkowe. W smaku wyczuwalne
owoce cytrusowe.Miejsce 3 - Dark Lord Imperial Stout (Three Floyds)
Fot. Brian Haberer/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Podium zestawienia otwiera Dark Lord - kolejny imperial stout, w którego smaku da się wyczuć
kawę, a także nuty
wanilii i melasy.Miejsce 2 - Cuvée Armand & Gaston (3 Fonteinen)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Humlejuice (@humlejuice.se)5 Sie, 2016 o 7:44 PDTCuvée Armand & Gaston to belgijskie
piwo w stylu lambic (produkowanego ze słodu jęczmiennego i pszenicy) o złocistej barwie. W smaku da się wyczuć
winogrona i
cytrusy.Miejsce 1 - Westvleteren XII (Westvleteren Abdij St. Sixtus)
Fot. #PhilippeCPhoto/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Westvleteren XII to
piwo, które często określa się jako najlepsze na świecie. Nie dziwi więc fakt, że i w tym zestawieniu znalazło się na pierwszym miejscu. Produkowane przez trapistów (zakon cystersów) z opactwa św. Sykstusa, jest dla miłośników
piwa i piwowarstwa
piwem kultowym. Niestety nie tak łatwo je zdobyć, ponieważ sprzedawane jest wyłącznie na zamówienie w samym klasztorze. W smaku intensywnie karmelowe z nutami
czekolady i
owoców.
Kurczak pieczony na butelce
piwa. Miękkie, soczyste
mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka