Wykonanie
Maślane
ciasteczka łamiące się w ustach z boskim chrupnięciem , posiadające kawałeczki
czekolady... Boska przekąska , piekielnie kaloryczna... Pieguski!:)Wstaję rano i myślę sobie,
pora na coś pysznie niezdrowego. Zaglądam do lodówki, znajduję odpowiednie składniki ( na całe szczęście;)) i zabieram się do pieczenia. Nic nie przynosi tak wielkiej kulinarnej radości jak pieczenie właśnie
ciastek. Tym razem Piegusków. A może Piegusek? ;) ...
Składniki :1 i 3/4 szklanki
mąki tortowej170 g
margaryny3/4 łyżeczki
sodyniecała szklanka
cukru1
jajkoszczypta
solipokruszone
orzechy i
czekoladaPrzygotowanie :
Mąkę przesiewamy , dodajemy
sodę ,
sól oraz
cukier. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. W tak połączonych sypkich składnikach tworzymy dziurkę i wbijamy do niej
jajko.
Margarynę kroimy na cząstki i również wrzucamy do miski. Zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy je w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie z gotowej masy lepimy małe kulki , spłaszczamy je. Pieczemy przez 15-20 minut, w zależności od nagrzania piekarnika oraz kruchości jaką chcemy uzyskać. Im dłużej się pieką tym są twardsze. ;0 Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.W tle bransoletka ręcznie wykonana przez osobę blisko mi znaną metodą Decoupage. Prawda , że ładna ?:)Smacznego Głodownicy !