Wykonanie
Jako że uwielbiam
bakalie i wszystko co z nimi związane, postanowiłam wypróbować przepis znaleziony przypadkiem w trakcie porządków. W oryginale były to
ciastka z
rodzynek, jednak zmieniłam trochę koncepcję i dodałam
suszoną żurawinę,
orzechy, kawałki
czekolady i kolorowe skórki
cytrusowe. Urozmaiciłam je też odrobiną
czekolady. Zrezygnowałam z
przyprawy do piernika, bo jakoś mnie nie przekonywała.
składniki:po 7 dag
rodzynek,
żurawiny,
orzechów, krojonej
czekolady i skórki z
cytrusów10 dag
masła10 dag
cukru20 dag
mąki2
jajka2 łyżki
mleka1/2 łyżeczki
sodyUtrzeć
masło z
cukrem i
żółtkami, dodać
mąkę, pianę z
białka i
bakalie. Wykładać łyżką na pergamin i piec aż się zarumienią. Wystudzić na kratce i oblać
czekoladą. Z podanej porcji wychodzi ok 20 sztuk.