Wykonanie
Owsiane
ciasteczka z prażonymi
orzechami są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo smaczne. Pyszne jak jeżyki, bo nafaszerowane
bakaliami. Nie tylko do popołudniowej
kawki, ale jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Zdrowe, dzięki dodatkowi
płatków owsianych, dużej ilości
bakalii i
otrąb. Aby bezkarnie oddać się łasuchowaniu do słodzenia
ciastek użyłam
ksylitolu. Banalnie proste do przygotowania. Dodam jeszcze, że pieczenie
ciastek to świetna forma relaksu. Najsmaczniejsze na drugi dzień.
Składniki:225 g
masła275 g
ksylitolu lub
cukru1
jajko140 g
mąki orkiszowej jasnej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody125 g
płatków owsianych30 g
otrębów orkiszowych120 g mieszanych podprażonych
orzechów90 g posiekanej
czekolady120 g
rodzynków60 g czekolady+ 2 łyżki
mlekaWykonanie:2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia
orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać
masło z
cukrem i
jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
płatki owsiane,
otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane
orzechy,
czekoladę i
rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy
między ciastkami. Piec w 180 `C 15-20 minut do zezłocenia brzegówupieczone
ciastka studzić na kratce kuchennej na przestudzonych ciastkach zrobić łyżeczką esy-floresy z
czekolady rozpuszczonej w gorącym
mleku lub
śmietanie kremówceSMACZNEGO !