Wykonanie
Czy Wy tak jak ja uwielbiacie muffinki? Mogłabym je jeść codziennie :) Nie jest to problem, bo robi się je bardzo szybko i łatwo. Nie potrzeba też wyszukanych składników ;). Ja mam przepis na muffiny wg. Nigelli Lawson (Brytyjka, która tworzy niezwykłe książki o gotowaniu, ma też program w brytyjskiej telewizji). Postępując zgodnie ze wskazówkami muffiny zawsze wyjdą pyszne, nie sposób ich zepsuć ;)Do pieczenia muffinek potrzebna jest specjalna blaszka z odpowiednimi formami (można kupić tanio na allegro) i papilotki (dostępne w każdym sklepie gospodarczym).Przepis na 11-12 babeczek:--> składniki suche:-1 1/3 szklanki
mąki-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-2 łyżki
kakao (ja używam Wedla)-175g
cukru-tabliczka
gorzkiej czekolady*-pół tabliczki
mlecznej czekolady*-można dodać rozdrobnione
orzechy lub
rodzynki (wedle uznania)--> składniki mokre:-250ml
mleka-100g rozpuszczonego
masła-parę kropel
aromatu waniliowego,
kokosowego lub innego-1
jajko*
Czekoladę należy pokruszyć na drobne kawałki. Ja robię to w ten sposób: wkładam ją do woreczka, zawiązuję, zawijam w ścierkę i uderzam dynamicznie o stół/ podłogę ;)Wymieszaj w oddzielnych miskach składniki suche i mokre (suche w większej misce). Następnie mokre przelej do suchych i wymieszaj. Papilotki umieścić w formie i wlewać ciasto do ok 3/4 wysokości. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 16-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej studzić muffinki w papilotkach na klatce.