Wykonanie
Najczęściej pieczone muffiny u nas w domu - mega podwójnie
czekoladowe. Często pieczone na spotkania dzieciaków z kolegami, te powyżej na Wigilię klasową - oblane roztopioną
czekoladą i udekorowane M&M'sami.Składniki:250 g
mąki175 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody2 łyżki
kakao200 g
czekolady deserowej połamanej na malutkie kawałeczki250 ml
mleka100 g rozpuszczonego
masłałyżeczka
aromatu waniliowego1 duże
jajkoW jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre a
potem delikatnie i nie za długo mieszamy. Ciasto na muffiny powinno być takie grudkowate, chropowate, im krócej mieszane, tym bardziej puszyste muffiny nam wyjdą.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Z podanego przepisu wychodzi mi ok. 18 muffinów.