Wykonanie
Powinna się uczyć. Wiem. Mam już dość, więc dzielę się z
Wami przepisem na niby-pączki, bo przypomniało mi się dziś, że w ten czwartek jest tłusty czwartek;D
Kluski na parze, czyli niby pączki na tłusty czwartek;)Składniki:Zaczyn:
30g
drożdży piekarskich ( ja użyłam świeżych, nie przepadam za tymi instant)2 łyżki
mąki pełnoziarnistejłyżka
cukru ( ja użyłam trzcinowego)2 łyżki
mlekaDrożdże rozkruszyć w misce, dodać
mąkę,
cukier i
mleko. Wymieszać, tak aby
drożdże się rozpuściły, przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w cieple do wyrośnięcia.
ciasto po wyrośnięciu
250g
mąki150ml
mleka ( tutaj ciężko dokładnie określić ilość, bo to zależy od konsystencji ciasta)
jajkołyżka roztopionego
masłaopcjonalnie:
rodzynki,
żurawina bądź jakieś inne dodatkiGdy zaczyn już wyrośnie dodajemy go do
mąki. Następnie wbijamy
jajko, dodajemy
masło,
bakalie i
mleko. Wyrabiamy ciasto, tak aby ładnie odchodziło od rąk. Im dłużej tym lepiej, wtedy ciasto będzie lepiej wyrośnięte. Pozostawiamy wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na ok. 2h, aż podwoi swoją objętość.Następnie formujemy bułeczki, układamy je na ściereczce i pozostawiamy na 10 minut, do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie w dużym garczku gotujemy
wodę. Gdy już wyrosną parujemy je na durszlaku, nad gotującą
wodą ok. 10 minut.Gotowe bułeczki polewamy:
jogurtem, powidłami, bądź czymś na co mamy ochotę ;)Smacznego ;)