ßßß
Kluski na parze, czyli niby pączki na tłusty czwartek;)Składniki:Zaczyn:
30g drożdży piekarskich ( ja użyłam świeżych, nie przepadam za tymi instant)2 łyżki mąki pełnoziarnistejłyżka cukru ( ja użyłam trzcinowego)2 łyżki mlekaDrożdże rozkruszyć w misce, dodać mąkę, cukier i mleko. Wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły, przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w cieple do wyrośnięcia.
ciasto po wyrośnięciu
250g mąki150ml mleka ( tutaj ciężko dokładnie określić ilość, bo to zależy od konsystencji ciasta)jajkołyżka roztopionego masłaopcjonalnie: rodzynki, żurawina bądź jakieś inne dodatkiGdy zaczyn już wyrośnie dodajemy go do mąki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy masło, bakalie i mleko. Wyrabiamy ciasto, tak aby ładnie odchodziło od rąk. Im dłużej tym lepiej, wtedy ciasto będzie lepiej wyrośnięte. Pozostawiamy wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na ok. 2h, aż podwoi swoją objętość.Następnie formujemy bułeczki, układamy je na ściereczce i pozostawiamy na 10 minut, do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie w dużym garczku gotujemy wodę. Gdy już wyrosną parujemy je na durszlaku, nad gotującą wodą ok. 10 minut.Gotowe bułeczki polewamy: jogurtem, powidłami, bądź czymś na co mamy ochotę ;)Smacznego ;)