ßßß
Składniki:Rozczyn:
pół kostki świeżych drożdżypół szklanki mleka3 łyżki cukru3 łyżki mąkiCiasto:3 jajkapół szklanki cukru1/4 kostki masła (50 g)pół kg mąkiKruszonka:3/4 szklanki mąki80 g miękkiego masłapół szklanki cukruDodatkowo:ok. pół kg świeżej żurawinyPrzygotowanie:1. Zrobić rozczyn: Drożdże rozkruszyć do niedużej miseczki, wymieszać je z cukrem, lekko ciepłym mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.2. 50 g masła rozpuścić i odstawić na bok.3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę, przestudzone rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.5. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie). Na ciasto wysypać umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym żurawinę. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok. 35-40 minut.7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem wg tego przepisu.