Wykonanie
Uwielbiam rozpoczynać dzień od domowego
ciasta drożdżowego z
kakao. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam ciasto z
żurawiną, której kwaskowaty, orzeźwiający smak idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Ciasto jest przepyszne: delikatne, lekko wilgotne z przyjemnie strzelającymi w buzi
owocami żurawiny. Polecam :)
Składniki:Rozczyn:
pół kostki świeżych
drożdżypół szklanki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiCiasto:3
jajkapół szklanki
cukru1/4 kostki
masła (50 g)pół kg
mąkiKruszonka:3/4 szklanki
mąki80 g miękkiego
masłapół szklanki
cukruDodatkowo:ok. pół kg świeżej
żurawinyPrzygotowanie:1. Zrobić rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do niedużej miseczki, wymieszać je z
cukrem, lekko ciepłym
mlekiem i
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.2. 50 g
masła rozpuścić i odstawić na bok.3.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę razem z
cukrem. Dalej ubijając dodawać po jednym
żółtku. Następnie dodać przesianą
mąkę, przestudzone rozpuszczone
masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać
cukier,
mąkę i pokrojone w kostkę
masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.5. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie). Na ciasto wysypać umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym
żurawinę. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok. 35-40 minut.7. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem wg tego przepisu.