Wykonanie
Jak obiecałam wczoraj na facebook'u dzisiaj będzie wystrzałowe śniadanie. Jest bardzo szybkie i sycące. Placuszki smakują jak kruche
ciasteczka, więc podbiły moje
serce. Połowę porcji ciasta zamroziłam, więc przy następnej okazji nie
będę musiała tracić 15 minut na przygotowanie ciasta.Składniki:280g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia40g
cukru120g
masła1
jajko1/3 szklanki
mleka30g
rodzynek30g
żurawinycukier puder lub
masło do podaniaPrzygotowanie:
Mąkę, proszek i
cukier przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie
masło i wcieramy, aby masa przypominała
bułkę tartą.Tworzymy dołeczek, wbijamy
jajko i dolewamy
mleka. Szybko zagniatamy. Dzieli na pół i do jednej części dodajemy
rodzynki, a do drugiej
żurawinę.Na stolnicę/deskę wysypujemy troszeczkę
mąki, rozkładamy cześć przygotowanego ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kółeczka.Na patelni rozgrzewamy
olej i kładziemy krążki ciasta. Smażymy z obu stron do zarumienienia.Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podajemy posypane
cukrem pudrem, polane
miodem, z kawałkiem
masła lub z czym tylko chcecie.Smacznego! :)DODATKOWO CHCIAŁAM WAM ŻYCZYĆ UDANEJ ZABAWY SYLWESTROWEJ I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!