Wykonanie
Naszła mnie ochota na kruche
ciasteczka z dodatkami. Przepis znalazłam na stronie .
Ciastka łatwe, szybkie, smaczne.
Składniki:- 1 kostka miękkiego
masła- 1 szklanka
cukru- 1
jajko- 2,5 szklanki
mąki- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
sody- 1,5 tabliczki
czekolady- 1 szklanka
orzechów- 1/2 szklanki
rodzynekPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dodać
jajko i wymieszać.
Mąkę wymieszać z
soda i
solą. Dodać do ciasta, całość wyrobić mikserem.
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki,
orzechy posiekać,
rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i oprószyć
mąką.
Rodzynki,
orzechy i
czekoladę wymieszać z
ciastem. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Ciasteczka podczas pieczenia powinny się rozpłynąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut. Piekłam je kilka
razy i raz się rozpływają a następny raz nie więc, aby w środku nie wyszedł zakalec, podczas pieczenia kiedy zauważymy, że się nie rozpływają to należy otworzyć piekarnik i je spłaszczyć.