ßßß
Składniki:- 1 kostka miękkiego masła- 1 szklanka cukru- 1 jajko- 2,5 szklanki mąki- 1/2 łyżeczki soli- 1/2 łyżeczki sody- 1,5 tabliczki czekolady- 1 szklanka orzechów- 1/2 szklanki rodzynekPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę wymieszać z soda i solą. Dodać do ciasta, całość wyrobić mikserem. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, orzechy posiekać, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i oprószyć mąką. Rodzynki, orzechy i czekoladę wymieszać z ciastem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się rozpłynąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut. Piekłam je kilka razy i raz się rozpływają a następny raz nie więc, aby w środku nie wyszedł zakalec, podczas pieczenia kiedy zauważymy, że się nie rozpływają to należy otworzyć piekarnik i je spłaszczyć.

