Wykonanie
Ciasto to robiłam już kilka
razy i zawsze wychodzi. Jeśli macie nadmiar
bananów a w dodatku już robią się ciemne to idealny moment na zrobienie tego ciasta.
Banany powinny być bardzo dojrzałe, tak aby bez problemu się dało je zgnieść. Dojrzałe
banany nadadzą ciastu
słodyczy, dlatego nie należy dawać dużo
cukru. Ciasto wychodzi wilgotne i smaczne, czuć w nim aromat
bananów. Zaletą też jest bardzo szybkie przygotowanie, które zajmuje dosłownie 5 minut.
3
banany50g roztopionego
masła1
jajko1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
sody60g
orzechów40g
żurawiny Piątnica
Mąkę i
sodę przesiać przez sitko.
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z
cukrem. Dodać
jajko,
masło,
mąkę,
orzechy i
żurawinę, całość wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową
łopatką. Wylać do keksówki o wymiarach 10x30cm i piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka.