ßßß
Fot. Joel Abroad/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Na zdjęciu: Prairie Bomb! - Barrel Aged - pierwsze z prawej stronyPraire Bomb z Oklahomy dojrzewa w beczkach po whisky z dodatkiem ziaren kakaowca i kawy, czekolady, a także papryczek chili. Wyraźnie czekoladowe, ale i pikantne.Miejsce 17 - Barrel Aged Abraxas (Perennial)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Justin Canela (@justin_canela)16 Kwi, 2016 o 10:10 PDTBarrel Aged Abraxas to kolejne aromatyczne piwo . Dojrzewa przez 12 miesięcy z dodatkiem ziaren kakao, lasek wanilii, kawałków cynamonu oraz wędzonymi papryczkami chili.Miejsce 16 - Noa Pecan Mud Cake - Double Barrel (Omnipollo)
Fot. Keith Chu/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Szwedzki imperial stout o aromacie ciasta czekoladowego, karmelu i prażonych orzechów.Miejsce 15 - Mexican Cake Imperial Stout - Bourbon Coconut (Westbrook)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika John Lora (@johnlora18)27 Cze, 2014 o 10:37 PDTPo raz pierwszy pojawiło się na rynku w roku 2012 i od tej pory co roku jest wznawiane. Charakteryzuje się czekoladowo-karmelowym aromatem z kokosową nutą.Miejsce 14 - Veritas 15 (The Lost Abbey)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika CJ Yunger (@cjy_flash)9 Paź, 2015 o 6:15 PDTVeritas 15 to tak zwane sour ale (czyli kwaśne ale). Dojrzewa w dębowych beczkach z dodatkiem moreli, brzoskwiń i nektarynek. Charakteryzuje się owocowym aromatem i kwaśnym finiszem.Miejsce 13 - Kormoran Imperium Prunum (Browar Kormoran)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Real Ale Craft Beer (@realaleguide)3 Lut, 2016 o 8:28 PSTNa miejscu 13. znalazł się polski imperial baltic porter - Imperium Prunum z Browaru Kormoran na bazie wędzonego słodu i Suski Sechlońskiej (podwędzanych i podsuszanych śliwek z Małopolski).Miejsce 12 - Imperial Purple Raz Bu (De Garde)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Kevin Lind (@kevin_10b)6 Lip, 2016 o 7:41 PDTImperial Purple Raz Bu to amerykańskie piwo w stylu berliner weisse (czyli berlińskie pszeniczne) o wyjątkowej purpurowej barwie. Dojrzewa w dębowych beczkach z dodatkiem malin, których aromat dominuje w smaku gotowego trunku.Miejsce 11 - Wednesday (Cycle Brewing)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Mike Osborn (@mko979)6 Sie, 2016 o 5:11 PDTWednesday to kolejny imperial stout o aromacie czekolady, z dodatkiem nut orzechów laskowych i cynamonu.Miejsce 10 - Always in Life (Sante Adairius)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Jay Thomson (@bird229)29 Lis, 2014 o 11:06 PSTAlways in Life to piwo w stylu belgian tripel (ciemnozłote, cytrusowe, ale raczej goryczkowe). Dojrzewa w beczkach po rumie z dodatkiem brzoskwiń.Miejsce 9 - DIPA V3 (Cloudwater)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Jack Roberts (@just_another_beer)1 Cze, 2016 o 2:28 PDTMiejsce 8 - Mornin' Delight (Toppling Goliath)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tyler Riemenschneider (@peterdrunklage)16 Lip, 2016 o 11:14 PDTTen imperial stout, wytwarzany w amerykańskim stanie Iowa, charakteryzuje się intensywnym aromatem espresso (jak może wskazywać nazwa), syropu klonowego i wanilii.Miejsce 7 - Song of Joy (Hill Farmstead)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Todd (@hop_zombie)5 Wrz, 2015 o 11:32 PDTSong of Joy to kolejne w zestawieniu piwo w stylu IPA. Charakteryzuje się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i owocowymi.Miejsce 6 - Närke Kaggen Stormaktsporter Börb'n a Hallon (Närke Kulturbryggeri)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Morten Aastad (@splitenz71)2 Lip, 2016 o 7:46 PDTW tym szwedzkim imperial stout wyraźnie czuć aromaty czekolady, kawy, jagód i burbona.Miejsce 5 - Lambic d'Aunis (Cantillon)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika kitch (@funkybarnyard)18 Lip, 2016 o 2:47 PDTTo belgijskie piwo jest efektem współpracy mikrobrowaru Cantillon i winnicy Les vins Contés. Powstaje na bazie winogron odmiany pinot d'aunis. Charakteryzuje się czerwoną barwą i owocowym aromatem.Miejsce 4 - Pliny the Younger (Russian River Brewing)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Miika Adamov (@miiksta)16 Lut, 2016 o 5:57 PSTPliny the Younger to tak zwana TIPA (potrójna IPA), czyli piwo mocno chmielone i dosyć goryczkowe. W smaku wyczuwalne owoce cytrusowe.Miejsce 3 - Dark Lord Imperial Stout (Three Floyds)
Fot. Brian Haberer/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Podium zestawienia otwiera Dark Lord - kolejny imperial stout, w którego smaku da się wyczuć kawę, a także nuty wanilii i melasy.Miejsce 2 - Cuvée Armand & Gaston (3 Fonteinen)Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Humlejuice (@humlejuice.se)5 Sie, 2016 o 7:44 PDTCuvée Armand & Gaston to belgijskie piwo w stylu lambic (produkowanego ze słodu jęczmiennego i pszenicy) o złocistej barwie. W smaku da się wyczuć winogrona i cytrusy.Miejsce 1 - Westvleteren XII (Westvleteren Abdij St. Sixtus)
Fot. #PhilippeCPhoto/flickr (CC BY-NC-SA 2 . 0)Westvleteren XII to piwo, które często określa się jako najlepsze na świecie. Nie dziwi więc fakt, że i w tym zestawieniu znalazło się na pierwszym miejscu. Produkowane przez trapistów (zakon cystersów) z opactwa św. Sykstusa, jest dla miłośników piwa i piwowarstwa piwem kultowym. Niestety nie tak łatwo je zdobyć, ponieważ sprzedawane jest wyłącznie na zamówienie w samym klasztorze. W smaku intensywnie karmelowe z nutami czekolady i owoców.Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka