Wykonanie
Poziom trudnościPanowie uwielbiają meksykańską kuchnię z powodu ciekawego smaku, pysznych warzyw,
wołowiny i meksykańskich dodatków takich jak pszenne tortille,
ryż, nachos, salsa i guacamole. W moim domu panowie dominują – jest ich czterech, a ja jedna, więc kuchnia meksykańska często u nas gości. Meksykańskie klopsiki smakują wyśmienicie, a dodatek
pomidorowego ryżu dopełni danie.Porcja dla 6-8 osóbSkładniki:Klopsiki:1 kg
wołowiny1
cebula3 ząbki
czosnku50 g
mąki kukurydzianej50 g
pszennej mąki pełnoziarnistej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2
jajka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu100 ml
wody1 puszka (400 g)
fasoli pinto (od Dawtona)1 puszka (340 g)
kukurydzyolej rzepakowySos:2 łyżki pasty z ancho
chili1 słoik (450 ml) całych
pomidorów500 ml
bulionu z kurczaka2
liście laurowe2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka
suszonego oregano½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania:
Wołowinę zmielić, przełożyć do dużej miski.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do
mięsa razem z
mąką kukurydzianą i pszenną,
natką,
jajkami,
solą i
pieprzem. Na końcu dodać odcedzoną
fasolę i
kukurydzę oraz
wodę. Wszystko dobrze wyrobić.





Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oleju rzepakowego. Z
mięsa formować nieduże kotleciki i smażyć je z obu stron, aż będą rumiane.

Pomidory rozgnieść w dłoni i przełożyć do dużego garnka, dolać
bulion,
liście laurowe,
kmin rzymski,
oregano,
sól i
pieprz. Wszystko zagotować.



Do sosu wrzucić usmażone kotlety i gotować je na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Klopsiki podawać gorące z sosem i
pomidorowym ryżem.

Smacznego!