ßßß Cookit - przepis na Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Panowie uwielbiają meksykańską kuchnię z powodu ciekawego smaku, pysznych warzyw, wołowiny i meksykańskich dodatków takich jak pszenne tortille, ryż, nachos, salsa i guacamole. W moim domu panowie dominują – jest ich czterech, a ja jedna, więc kuchnia meksykańska często u nas gości. Meksykańskie klopsiki smakują wyśmienicie, a dodatek pomidorowego ryżu dopełni danie.
Porcja dla 6-8 osób
Składniki:
Klopsiki:
1 kg wołowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 g mąki kukurydzianej
50 g pszennej mąki pełnoziarnistej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
100 ml wody
1 puszka (400 g) fasoli pinto (od Dawtona)
1 puszka (340 g) kukurydzy
olej rzepakowy
Sos:
2 łyżki pasty z ancho chili
1 słoik (450 ml) całych pomidorów
500 ml bulionu z kurczaka
2 liście laurowe
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Wołowinę zmielić, przełożyć do dużej miski.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do mięsa razem z mąką kukurydzianą i pszenną, natką, jajkami, solą i pieprzem. Na końcu dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz wodę. Wszystko dobrze wyrobić.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Z mięsa formować nieduże kotleciki i smażyć je z obu stron, aż będą rumiane.
Pomidory rozgnieść w dłoni i przełożyć do dużego garnka, dolać bulion, liście laurowe, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz. Wszystko zagotować.
Do sosu wrzucić usmażone kotlety i gotować je na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Klopsiki podawać gorące z sosem i pomidorowym ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/06/meksykanskie-klopsiki