ßßß
Składniki: ( na 4 porcje):Na tortille:Jeśli komuś nie chce się robić ciasta może zastosować gotowe, kupne tortille ale zrobione samemu smakują lepiej2 szklanki mąkisóloliwa z oliwekwodaNa sos pomidorowy:puszka krojonych lub też całych pomidorówczosnekoliwa z oliweksól i pieprzcała mała lub pół dużej suszonej papryczki chilisuszone oregano ( jeśli posiadacie świeże, będzie jeszcze smaczniejsze )Na farsz:2 puszki tuńczyka1 puszka kukurydzycebula2 świeże pomidoryświeży ogórekpaprykasólpieprz
Przygotowanie sosu:Obieramy dwa ząbki czosnku i drobno siekamy. To samo czynimy z papryką chili…poza obieraniem oczywiście. Do rondelka wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekany czosnek wraz z chili i podgrzewamy powoli do momentu aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru. W tym momencie jeśli posiadacie świeże oregano będzie to idealny moment by je dodać, oczywiście zawczasu należy je drobno posiekać. Podsmażamy chwilkę oregano wraz z czosnkiem i papryczką. Następnie wlewamy pomidory z puszki, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli nie posiadaliście świeżego oregano to w tym momencie wsypujemy około dwóch łyżek suszonego. Idealnie będzie jeśli suszone oregano rozetrzecie w dłoniach. Pozwoli to uwolnić sie aromatom przyprawy. Dusimy sos na małym ogniu jeszcze kilka minut poczym wyłączamy gaz lub prąd pod garnkiem.Przygotowanie farszu:Odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do ryby dodajemy kukurydzę. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Solimy, pieprzymy i mieszamy składniki ze sobą. Jeśli posiadacie czarnuszkę, możecie jej dodać odrobinę do farszu. Nada ciekawego smaku.Przygotowanie ciasta na tortillę:Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki oraz jedną łyżeczkę soli. Mieszamy ze sobą suche składniki poczym dolewamy łyżkę oliwy oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Wody dajemy tyle by ciasto było sprężyste i nie kleiło się do dłoni. Gdy jest już gotowe dzielimy ciasto na części wielkości piłki golfowej. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na placki grubości ok. 0,5 milimetra. Ważne by placek był takiego rozmiaru aby zmieścił się na patelni. Smażymy je na rozgrzanej, suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony.Przygotowanie tortilli:Usmażony placek smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy farsz i zawijamy. Można przed zawinięciem na farsz dodać łyżkę majonezu lub sosu czosnkowego. Również wyśmienicie smakuje.
Przepis może długi ale robi się go naprawdę szybko a do tego jest pyszny i syty.Smacznego:)Incoming search terms:tortilla z tuńczykiem na ciepło