Wykonanie
Fahita to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków
mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak
papryka i
cebula. Dziś mam dla Was propozycję pieczonego fajita, nie smażonego .
Mięso marynowane w aromatycznych przyprawach znakomicie komponuje się z pieczonymi warzywami. Danie to jest bardzo smaczne, a jednocześnie bardzo proste do przygotowania, więc serdecznie zachęcam do wypróbowania!
1 duży
filet z piersi kurczakamarynata:3 łyżki
oleju3 łyżki passaty pomidorowej1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1/2 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuew.
chili lub
ostra papryka - do smaku1
papryka czerwona1
papryka zielona2
cebule1 ząbek
czosnku1-2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek1 łyżeczka
tymiankusól i świeżo mielony
czarny pieprz, po ok. 1/4 łyżeczki do smaku
ser cheddarkwaśna
śmietana1.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie każdy kotlet kroimy w cieniutkie paseczki. Z podanych składników przygotowujemy pastę - marynatę, którą dokładnie mieszamy z
mięsem. Odstawiamy do marynowania na 30 minut (lub do lodówki, do 24 godzin).2.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie
pióra. Obrany
czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą wraz z
olejem i
przyprawami. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 15 minut - aż
cebula zrobi się szklista.Następnie do warzyw dodajemy
mięso (wraz z całą marynatą) i całość dokładnie mieszamy. Pieczemy dalsze 20-30 min., aż
mięso przestanie być surowe.W końcowej fazie pieczenia posypujemy danie
startym serem. Gdy
ser się roztopi, danie jest gotowe.Pozdajemy ze świeżym
pieczywem, z tortilla,
chlebkiem pita, pieczonymi
ziemniakami,
ryżem lub frytkami. Bardzo smacznym dodatkiem jest kwaśna
śmietana lub
jogurt naturalny zwłaszcza, jeśli zdecydowaliśmy się, by ostro przyprawić danie.