Wykonanie
Fahita to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków grillowanego
mięsa, najczęściej z dodatkiem warzyw, takich, jak
papryka i
cebula. "Sizzler" oznacza natomiast tutaj potrawę tak gorącą, że aż skwierczy podczas podawania. :) W efekcie otrzymujemy pyszne, proste do przygotowania
mięso, które możemy podawać z różnego rodzaju dodatkami. (źródło przepisu)
1 podwójna
pierś kurczaka1
papryka czerwona1
papryka zielona1 – 2
cebulePapryczka chili lub jalapeno – ilość do smaku½ łyżeczki
tymiankuEw.
sól i
czarny pieprz do smakuMarynata do
kurczaka:3 łyżki
oleju2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki siekanej
natki pietruszki1 przeciśnięty ząbek
czosnku½ łyżeczki kuminu½ łyżeczki
czarnego pieprzu½ łyżeczki
soli1.
Mięso kurczaka pokroić w paski, składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka marynować przez min. 20 minut.2. Rozgrzać
olej na patelni,
mięso ( wraz z marynatą), usmażyć ze wszystkich stron na złoto, zdjąć z patelni.3. Na tym samym
oleju podsmażyć obie
papryki pokrojone w cienkie paski wraz z obraną, pokrojoną w grube piórka
cebulą i posiekaną
papryczką chili. Kiedy
cebula będzie szklista, dodać ponownie
kurczaka oraz wsypać
tymianek. Smażyć, aż warzywa będą lekko rumiane, lecz nie całkowicie miękkie. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
chili i ew. dodatkowym
czosnkiem.Dodatki, wg uznania:- tortille,-
chlebki typu
pita- guacamole- gęsta kwaśna
śmietana