ßßß Cookit - przepis na Gulasz po amerykańsku

Gulasz po amerykańsku

nazwa

Wykonanie

Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w świecie kulinarnym. Po pierwsze, mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt . Po drugie, gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Po trzecie zaś mamy gulasz amerykański . Mimo zbieżności nazw, za każdym razem chodzi o kompletnie inną potrawę. Gulasz amerykański to ogromnie popularne w USA comfort food, na którego początki możemy się natknąć w przepisach z 1914 roku. Smaczny, pożywny a zarazem niedrogi, szybko zyskał uznanie w trudnych czasach (okres Wielkiej Depresji), kiedy to przepisy pozwalające wyżywić maksimum osób przy minimum kosztów były na wagę złota. Cechy te maja znaczenie również i obecnie, przy czym fenomenalny smak dania sprawia, ze chcemy do niego często powracać. Przepis bazowany na GonnaWantSeconds i WhoNeedsACape .
500 g makaronu typu kolanka
500 g mielonego mięsa wołowego
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 mała zielona papryka - pokrojona w kostkę
1 mała czerwona papryka - pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
2 puszki pomidorów
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki chili - do smaku
2-4 łyżki sosu worcester
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej lub oliwa do smażenia
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do 2/3 miękkości. Odcedzamy.
2. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę wraz z papryką i czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy warzywa do boku patelni i podsmażamy mięso, mieszając i rozdzielając je na małe kawałki. Gdy mięso przestanie być surowe, dodajemy oregano, tymianek i chili. Mieszamy, po czym dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusimy na małym ogniu kilka minut, po czym doprawiamy danie sosem worcester, solą i pieprzem.
3. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zredukuje do pożądanej przez nas gęstości, a makaron będzie miękki.
Gulasz możemy podać posypany natką pietruszki lub startym żółtym serem. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Gulasz-po-amerykansku.html