Wykonanie
Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w świecie kulinarnym. Po pierwsze, mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt . Po drugie, gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno
mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Po trzecie zaś mamy gulasz amerykański . Mimo zbieżności nazw, za każdym razem chodzi o kompletnie inną potrawę. Gulasz amerykański to ogromnie popularne w USA comfort food, na którego początki możemy się natknąć w przepisach z 1914 roku. Smaczny, pożywny a zarazem niedrogi, szybko zyskał uznanie w trudnych czasach (okres Wielkiej Depresji), kiedy to przepisy pozwalające wyżywić maksimum osób przy minimum kosztów były na wagę złota. Cechy te maja znaczenie również i obecnie, przy czym fenomenalny smak dania sprawia, ze chcemy do niego często powracać. Przepis bazowany na GonnaWantSeconds i WhoNeedsACape .
500 g
makaronu typu kolanka500 g
mielonego mięsa wołowego1 duża
cebula - obrana, drobno posiekana1 mała
zielona papryka - pokrojona w kostkę1 mała
czerwona papryka - pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane2 puszki
pomidorów2 łyżeczki
oregano2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
chili - do smaku2-4 łyżki
sosu worcestersól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
olej lub
oliwa do smażenia1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do 2/3 miękkości. Odcedzamy.2. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy
cebulę wraz z
papryką i
czosnkiem. Gdy
cebula będzie szklista, zsuwamy warzywa do
boku patelni i podsmażamy
mięso, mieszając i rozdzielając je na małe kawałki. Gdy
mięso przestanie być surowe, dodajemy
oregano,
tymianek i
chili. Mieszamy, po czym dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusimy na małym ogniu kilka minut, po czym doprawiamy danie
sosem worcester,
solą i
pieprzem.3. Dodajemy ugotowany
makaron, mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zredukuje do pożądanej przez nas gęstości, a
makaron będzie miękki.Gulasz możemy podać posypany
natką pietruszki lub startym
żółtym serem. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.