ßßß
Składniki:formeka do babki o poj. 1 , 5 l225 g mąki + 2 łyżki1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki waniliowego ekstraktu250 g cukru4 jajka225 g masła, miękkie i solone150 ml jogurtu2 czubate łyżki kakaocukier puder do posypaniatłuszcz i mąka do formy
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę i proszek, wymieszać ze szczyptą soli lub użyj solonego masła jak w przepisie. Zmiksuj miękkie masło z cukrem i wanilią, dodając stopniowo po jednym jajku.Dodaj przesianą mąkę z proszkiem na przemian z jogurtem mieszając szpatułką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj mąkę, a do drugiej dodaj kakao i wymieszaj. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką lub tartą bułką. Wyłóż jasne ciasto na przemian z ciemnym. Na końcu zamieszaj lekko aby obie masy lekko się przemieszały i utworzyły “marmurek”Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC piekarniku nastawionym na termoobieg przez około 45-50 minut. Ostudzone ciasto wyjmij na paterę i oprósz cukrem pudrem.
Polecane przepisyCiasto migdałowe i sos imbirowyCiasto marchewkowe z rumem najlepszeBabka cytrynowa ucierana z makiemBabka ucierana żółta i bardzo aromatycznaCiasto z cukinią, figami i orzechami