ßßß
120 g ciemnej czekolady (minimum 70 % ziarna kakaowego ), połamanej250 g masła, miękkiego250 g jasnego cukru brązowego miałkiego (soft light brown sugar)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii4 duże jajka250 g maki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej plus łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)80 g orzechów (dowolnych)masa czekoladowa:250 g mlecznej czekolady (dobrej jakości), połamanej100 g ciemnej czekolady (min.70% ziarna kakaowego), połamanej250 g śmietanki do ubijania (double cream)1 łyżki ciemnego rumusyrop rumowy:60 g cukru3 łyżki ciemnego rumuPrzygotowujemy masę czekoladową, najlepiej dzień wcześniej. Czekolady umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy w niewielkim rondelku do momentu, aż zaczną pojawiać się bąbelki przy brzegach, wlewamy śmietanę do miski z czekoladami i delikatnie mieszamy, aż masa czekoladowa będzie gładka. Dodajemy rum i mieszamy. Zostawiamy na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aż masa zgęstnieje.Przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej na rondelkiem z parujacą wodą. Lekko mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy wystudzoną czekoladę i dobrze mieszamy, po czym dodajemy przesianą mąkę i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone - patyczek powinien być czysty).Pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.Przygotowujemy syrop. Do niewielkiego rondelka wsypujemy cukier, dolewamy 125 ml wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Podkręcamy gaz i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z rumem. Studzimy.Czekoladowy biszkopt przecinamy na 4 części. Spód układamy na paterze i rozprowadzamy na nim część syropu (pędzelkiem), rozsmarowujemy cienką warstwę czekoladowej masy, po czym posypujemy niewielką ilością orzechów. Czynność powtarzamy z każdym krążkiem, oprócz ostatniego. Ostatni krążek smarujemy pozostałą masą i dekorujemy pozostałymi orzechami.