Wykonanie
No cóż mogło by się znaleźć na moim blogu w "
Czekoladowy weekend" jak nie brownies . Szybkie, proste, smaczne. A że bardzo mi się nie chciało piec w ten weekend, tym bardziej chętnie skorzystałam z tego przepisu "dla leniwych" zamieszczonego w książce "Blissful brownies" . Tak więc, jeśli macie ochotę na coś
czekoladowego i bardzo prostego ...polecam to właśnie brownies .
85 g
masła140 g drobnego
cukru100 g
brązowego cukru125 g
czekolady deserowej1 łyżka złotego
syropu2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
czekoladowego lub
waniliowego100 g
mąki2 łyżki
kakao plus do posypania1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nastawić na temperaturę 180 st. Wysmarować 20 cm kwadratową foremkę i wyłożyc papierem do pieczenia.Umieścić
masło,
cukry,
chekoladę i złoty
syrop w rondelku i delikatnie podgrzewać mieszając do momentu aż mikstura będzie gładka. Zdjąć z ognia i wystudzić.Ubić
jajka z ekstraktem. Wymieszać z wystudzoną
czekoladową miksturą. Dodać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Umieścić w foremce i piec ok 25 minut. Wystudzić w foremce, posypać
kakao i pokroić na kwadraty.