Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną . Czekolada w nich jest dość mocno wyczuwalna (ja posiekałam ją na dość duże kawałki). Niewielkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Z przepisu wychodzi 30 ciasteczek.75 g masła, miekkiego50 g miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)50 g drobnego cukru1 jajkokilka kropli ekstraktu z wanilii160 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia110 g ciemnej czekolady, grubo posiekanej50 g suszonej żurawinyPiekarnik nastawiamy na 190 st C, wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy.Masło z cukrem mieszamy łyżką po czym ubijamy mikserem, aż będzie gładkie. Dodajemy jajko i wanilię, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz małą szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy czekoladę i żurawinę, mieszamy.Lekko wilgotnymi rękami robimy kulki z łyżeczki masy i układamy na blaszce zostawiając miejsce pomiędzy ciastaki. Pieczemy przez 12-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy je na blaszce do wystudzenia. Ciasteczka mozna przechowywać w zamkniętym pojemniku kilka dni.Z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"