To moje kolejne małe wypieki z płatkami owsianymi w tle. Tym razem z dodatkiem białej czekolady i żurawiny . Ciasteczka n ie są zbyt słodkie, ale dodatek czekolady dostarcza nam wystarczającą ilość słodkości. W sam raz na coraz chłodniejsze i ciemniejsze wieczory.Przepis z książki Billa Grangera " Holiday "150 g masła, miękkiego165 g brązowego cukru1 jajko, roztrzepane2 łyżeczki ekstraktu z wanilii125 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli200 g płatków owsianych140 g białej czekolady, posiekanej85 g suszonej żurawinyPiekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia 3 blachy.Masło ucieramy z cukrem do białości(czyli do momentu aż zmieni kolor). Dodajemy jajko i ekstrakt, ubijamy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do masy maślanej razem z płatkami, czekoladą i żurawiną. Dokładnie mieszamy.Z małej łyżki stołowej mikstury lepimy kulki i układamy je na przygotowanych blachach. Spłaszczamy widelcem. Pieczemy ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez 5 minut na blaszce po czym przenosimy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.