Wykonanie
Bardzo proste i szybkie do zrobienia owsiane
ciasteczka, idealne do schrupania o każdej
porze. Jeżeli nie przepadacie za smakiem wypieków ,,
razowych", zamieńcie
mąkę pełnoziarnistą na zwykłą pszenną. Wiadomo jednak, że w przedstawionej przeze mnie wersji
ciastka są dużo zdrowsze. Idealne do
kawki czy
kakao, na przegryzkę, gdy dopadnie nas chęć na coś słodkiego.Składniki:2 szklanki
płatków owsianych górskich120g
masła3
jajka1/2 szklanki
brązowego cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
przyprawy KLIKszczypta
soli50 g
żurawiny suszonej1. Na szerokiej patelni roztapiamy
masło, wsypujemy
płatki owsiane i
cukier. Całość podsmażamy tak długo, aż
płatki zbrązowieją i staną się chrupiące.
Do osobnej miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sól i
przyprawę do piernika.2. Do miski od miksera wsypujemy przestudzone
płatki owsiane,
mąkę z dodatkami, wbijamy 3
jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Na końcu dodajemy
żurawinę.3. Z ciasta formujemy płaskie
ciastka, pieczemy 12 minut w 180*C przy funkcji termoobiegu.