Wykonanie
Kiedyś nie pomyślałabym, że
ciastka owsiane będą mi tak smakować, że postanowię sama je zrobić. A jednak od jakiegoś czasu jest to jeden z ważniejszych elementów mojej przekąskowej listy zakupów, no ale dlaczego mam kupować
ciastka owsiane? Przecież połowa tych ze sklepowych półek ze zdrowiem nie ma nic wspólnego, a i cena większa od zwykłych
ciastek tylko dlatego, że pisze na nich, że niby owsiane. Dlatego w końcu zebrałam się w sobie i upiekłam, pyszne
ciastka, które zawierają tylko to co sama do nich włożyłam :)SKŁADNIKI280 g
mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 1850)240 g
masła150 g
brązowego cukru200 g
płatków owsianych150 g
suszonej żurawiny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkaPRZEPISPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. CMikserem ucieramy
masło z
cukrem, dodając
jajka. Następnie wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy chwilkę.Masę na
ciasteczka wyrabiamy chwilę ręcznie, tak aby była zwarta.Dużą łyżką nabieramy ciasto i formujemy kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po ułożeniu wszystkie kuleczki delikatnie spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy ok 15 minut.