Wykonanie
O tej
porze roku trudno się powstrzymać, by nie przegryzać
między posiłkami. Te
ciasteczka przegonią wszelkie wyrzuty sumienia, wydają się takie... zdrowe ;-). Najfajniejsze w nich są
płatki owsiane, a
żurawina idealnie balansuje
słodycz czekolady. Bardzo nam smakują, szczególnie z
mlekiem.Składniki na około 30 sztuk:140 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli75 g
płatków owsianych125 g
masła75 g ciemnego
brązowego cukru50 g
cukru pudru1
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii75 g
suszonej żurawiny50 g
orzechów pekan, z grubsza posiekanych140 g posiekanej
białej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
makę pszenną,
proszek do pieczenia,
sól i
płatki.W misie miksera utrzeć
masło i oba
cukry do otrzymania puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i
wanilię, zmiksować do połączenia. Połączyć zawartość dwóch naczyń i zmiksować. Na koniec wmieszać
żurawinę,
czekoladę i
orzechy.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu
ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją i przełożyć na kratkę by wystygły do końca.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.