ßßß Cookit - przepis na Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

nazwa

Wykonanie

O tej porze roku trudno się powstrzymać, by nie przegryzać między posiłkami. Te ciasteczka przegonią wszelkie wyrzuty sumienia, wydają się takie... zdrowe ;-). Najfajniejsze w nich są płatki owsiane, a żurawina idealnie balansuje słodycz czekolady. Bardzo nam smakują, szczególnie z mlekiem.
Składniki na około 30 sztuk:
140 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
75 g płatków owsianych
125 g masła
75 g ciemnego brązowego cukru
50 g cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
75 g suszonej żurawiny
50 g orzechów pekan, z grubsza posiekanych
140 g posiekanej białej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać makę pszenną, proszek do pieczenia, sól i płatki.
W misie miksera utrzeć masło i oba cukry do otrzymania puszystej masy maślanej. Dodać jajko i wanilię, zmiksować do połączenia. Połączyć zawartość dwóch naczyń i zmiksować. Na koniec wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją i przełożyć na kratkę by wystygły do końca.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cranberry-and-white-chocolate-cookies