ßßß
O tej porze roku trudno się powstrzymać, by nie przegryzać między posiłkami. Te ciasteczka przegonią wszelkie wyrzuty sumienia, wydają się takie... zdrowe ;-). Najfajniejsze w nich są płatki owsiane, a żurawina idealnie balansuje słodycz czekolady. Bardzo nam smakują, szczególnie z mlekiem.Składniki na około 30 sztuk:140 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli75 g płatków owsianych125 g masła75 g ciemnego brązowego cukru50 g cukru pudru1 jajkopół łyżeczki ekstraktu z wanilii75 g suszonej żurawiny50 g orzechów pekan, z grubsza posiekanych140 g posiekanej białej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać makę pszenną, proszek do pieczenia, sól i płatki.W misie miksera utrzeć masło i oba cukry do otrzymania puszystej masy maślanej. Dodać jajko i wanilię, zmiksować do połączenia. Połączyć zawartość dwóch naczyń i zmiksować. Na koniec wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją i przełożyć na kratkę by wystygły do końca.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.