ßßß Cookit - przepis na Blondie z suszoną żurawiną

Blondie z suszoną żurawiną

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto amerykańskie, tym razem biała odmiana brownie - blondie z białej czekolady. Jako dodatek smakowy użyłem żurawiny - moim zdaniem super połączenie a ciasto przez to znika bardzo szybko ;)
PS. Tak, tym razem piekłem ja a nie Karola i nie było ofiar w dorosłych, dzieciach ani wyrakach.
Składniki:
200 g białej czekolady
80 g masła
170 g cukru
140 g mąki
3 jajka
szklanka suszonej żurawiny
200 g czekolady roztopić z masłem. Biała czekolada jest bardzo wrażliwa na temperaturę i łatwo się przypala, wiec należy to robić na parze. W dużej misce wymieszać sypkie składniki, dodać jajka i utrzeć mikserem, następnie dodać masę maślano-czekoladową i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 50 białej czekolady i posiekane orzechy, szybko przemieszać. Prostokątną formę (moja mia ok. 20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, można jeszcze dodatkowo posmarować masłem, wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut (uwaga dla piekarników gazowych: ciasto jest bardzo wrażliwe na temperaturę i łatwo się przypala, wiec lepiej wstawić ja na drugi lub trzeci poziom piekarnika, trochę dalej od palników). Stan upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/05/blondie-z-suszona-zurawina.html