Wykonanie
Kolejne ciasto amerykańskie, tym razem biała odmiana brownie - blondie z
białej czekolady. Jako dodatek smakowy użyłem
żurawiny - moim zdaniem super połączenie a ciasto przez to znika bardzo szybko ;)PS. Tak, tym razem piekłem ja a nie Karola i nie było ofiar w dorosłych, dzieciach ani wyrakach.Składniki:200 g
białej czekolady80 g
masła170 g
cukru140 g
mąki3
jajkaszklanka
suszonej żurawiny200 g
czekolady roztopić z
masłem.
Biała czekolada jest bardzo wrażliwa na temperaturę i łatwo się przypala, wiec należy to robić na parze. W dużej misce wymieszać sypkie składniki, dodać
jajka i utrzeć mikserem, następnie dodać masę
maślano-
czekoladową i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 50
białej czekolady i posiekane
orzechy, szybko przemieszać. Prostokątną formę (moja mia ok. 20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, można jeszcze dodatkowo posmarować
masłem, wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut (uwaga dla piekarników gazowych: ciasto jest bardzo wrażliwe na temperaturę i łatwo się przypala, wiec lepiej wstawić ja na drugi lub trzeci poziom piekarnika, trochę dalej od palników). Stan upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem.