Wykonanie
            Żurawina jest przepysznym i zdrowym składnikiem potraw. Zawiera dużo witamin, 
soli mineralnych oraz kwasów organicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu moczowego, chorobie wieńcowej, paradontozie i wrzodach żołądka. Jej intensywnie kwaśny smak sprawia, że idealnie łączy się ze słodkimi ciastami np. plackiem 
czekoladowym.20-40 g 
suszonej żurawiny120 g 
czekolady120 g 
masła100 g 
cukru120 g 
mąki4 
jajkaBiałka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy z 
cukrem. 
Czekoladę z 
masłem rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej. Następnie dodajemy do tej masy 
żółtka i mieszamy. 
Potem idzie połowa ubitych 
białek, a na sam koniec 
mąka. Całość dobrze mieszamy, po czym przelewamy do formy. Pozostałą część ubitych 
białek wylewamy na wierzch ciasta i przyozdabiamy 
suszoną żurawiną. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

