Wykonanie
Żurawina jest przepysznym i zdrowym składnikiem potraw. Zawiera dużo witamin,
soli mineralnych oraz kwasów organicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu moczowego, chorobie wieńcowej, paradontozie i wrzodach żołądka. Jej intensywnie kwaśny smak sprawia, że idealnie łączy się ze słodkimi ciastami np. plackiem
czekoladowym.20-40 g
suszonej żurawiny120 g
czekolady120 g
masła100 g
cukru120 g
mąki4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie dodajemy do tej masy
żółtka i mieszamy.
Potem idzie połowa ubitych
białek, a na sam koniec
mąka. Całość dobrze mieszamy, po czym przelewamy do formy. Pozostałą część ubitych
białek wylewamy na wierzch ciasta i przyozdabiamy
suszoną żurawiną. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.