Wykonanie
Babka marmurkowa z dwóch
czekolad . Ulubiona klasyka w nieco bogatszym wydaniu. Do obu części dodane są
czekolady, ciemna i biała. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna. Tego rodzaju babki, przynajmniej u mnie w domu zawsze znikają w całości.Przygotowana z poniższego przepisu babka dość długo utrzymuje swą świeżość.
225 g
masła, miękkiego225 g drobnego
cukru4 duże
jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii225 g
mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)75 g ciemnej
czekolady, połamanej1 łyżka
kakao75 g
białej czekolady, posiekanejPiekarnik nastawiamy na 180 st C.Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia średnią keksówkę.
Masło umieszczamy w dużej misce i dokładnie ubijamy. Dodajemy
cukier i kontynuujemy ubijanie do białości. Stopniowo dodajemy
jajka i ekstrakt, ubijamy. Dodajemy przesianą
mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką.Połowę masy przenosimy do innej miski.
Czekoladę umieszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą i delikatnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przesiewamy
kakao i dodajemy do jednej z misek z masą, dodajemy wystudzoną
czekoladę i mieszamy dokładnie.
Białą czekoladę umieszczamy w oddzielnej misce nad rondelkiem z parującą
wodą i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy ją do drugiej miski z surowym
ciastem i dokładnie mieszamy.Ciasto wkładamy łyżką do foremki, na przemian jasną i ciemną masę. Aby uzyskać efekt marmuru mieszamy ciasto w foremce nożem lub patyczkiem do szaszłyków.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 1/4 godziny. Przenosimy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Przepis z książki
Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"