ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa z dwóch czekolad

Babka marmurkowa z dwóch czekolad

nazwa

Wykonanie

Babka marmurkowa z dwóch czekolad . Ulubiona klasyka w nieco bogatszym wydaniu. Do obu części dodane są czekolady, ciemna i biała. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna. Tego rodzaju babki, przynajmniej u mnie w domu zawsze znikają w całości.
Przygotowana z poniższego przepisu babka dość długo utrzymuje swą świeżość.
225 g masła, miękkiego
225 g drobnego cukru
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
75 g ciemnej czekolady, połamanej
1 łyżka kakao
75 g białej czekolady, posiekanej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia średnią keksówkę.
Masło umieszczamy w dużej misce i dokładnie ubijamy. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do białości. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Połowę masy przenosimy do innej miski. Czekoladę umieszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą i delikatnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przesiewamy kakao i dodajemy do jednej z misek z masą, dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie.
Białą czekoladę umieszczamy w oddzielnej misce nad rondelkiem z parującą wodą i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy ją do drugiej miski z surowym ciastem i dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy łyżką do foremki, na przemian jasną i ciemną masę. Aby uzyskać efekt marmuru mieszamy ciasto w foremce nożem lub patyczkiem do szaszłyków.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 1/4 godziny. Przenosimy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/babka-marmurkowa-z-dwoch-czekolad.html