Te ciasteczka są błyskawiczne w wykonaniu dlatego je tak w domu lubimy. Ich smak jest obłędnie czekoladowy, aromat skórki pomarańczowej bardzo je wzbogaca. Jeśli lubicie połączenia gorzkiej czekolady i pomarańczy to ciasteczka dla Was. Można wzbogacać o różne dodatki, bakalie lub rodzynki, zawsze wychodzą smaczne. Gorąco polecam! Ostatnio są na 1 miejscu naszej listy ciasteczkowej. Niestety zagubiłam link - źródło przepisu, z góry przepraszam autora.Z tej porcji wychodzi duża blacha ciastek ( ok. 20 sztuk średnicy 5 cm)125 g miękkiego masła150 g cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli185 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 czubate łyżki kakao1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy90 g posiekanej gorzkiej czekolady50 g białej czekoladyopcjonalnie posiekane orzechy lub inne dodatkiMiękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy całe jajko i dalej miksujemy.Sypkie składniki łączymy w osobnym naczyniu i partiami dodajemy do masy maślanej miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i mieszamy łyżką.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe jeśli chcemy uzyskać większe ciastka i układamy na blasze w odstępach ( ciasteczka sporo urosną na boki) na wierzch wciskając kawałeczki białej czekolady.Pieczemy w piecyku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut. Ciastka są po wyjęciu z pieca bardzo miękkie, chwilę studzimy na blasze i dopiero wykładamy na kratkę. Kruszeją lekko po wystudzeniu.