Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nikt nie powinien
mieć wątpliwości, że ucierany makowiec to ciasto wyjątkowe, bezapelacyjnie wprowadzające w świąteczny nastrój. Jeśli masz takie wątpliwości to czytasz tego bloga w odpowiednim momencie. Dla mnie najważniejsze jest aby ciasta, które piekę zawsze były pyszne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Moje ciasto ucierane przygotujesz tak na prawdę w kilka chwil a możesz dodać do niego wszystkie ulubione dodatki. Wspaniałe jest też to, że jedyną dekoracją jaka mu wystarczy jest rustykalne oprószenie
cukrem pudrem. Fanatykom zdrowotności polecam trzcinowy.
Wyobraź sobie świat wypieków niebanalnych, łatwych i smacznych o istnieniu którego nie miałaś/eś pojęcia. To właśnie ten moment, w którym wprowadzam Cię do niego, trzymając za rękę i opisując jak mają wyglądać Twoje kolejne kroki.
Ciasto jest kremowe, wyraźnie maślane i aromatyczne . Wyczuwa się w nim aromat
amaretto (możesz użyć aromatu lub esencji migdałowej) i
bakalii. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie ale też spotkanie z przyjaciółmi. Według mnie najlepszą nazwą dla tego ciasta jest Słodka Poppy i tak też możesz ją tytułować, toż to prawdziwa dama, prawdziwa słodka królowa.
Składniki:forma o średnicy 23 cm3
jaja „L”, najlepiej zerówki ( 4 „M”)160 g
masła300 g
mąki tortowej (1 3/4 szklanki)160 g szklanki
cukru (3/4 szklanki)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z
wanilią400 g masy makowej3 łyżki
amaretto50 g
rodzynek40 g
migdałówcukier puderPrzygotowanie:Miękkie
masło ubić z
cukrem (najlepiej drobnym) i
cukrem waniliowym.Do utartego
masła dodawać po
jajku i miksować aż do połączenia się mas.Dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, przesiewając ją przez sito.Wmieszać do masy. Jeśli jest za gęsta i ciężko mieszać ją łyżką dodać 3 łyżki
mleka.3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Rodzynki sparzyć i dodać do reszty ciasta. Dodać także posiekane
migdały,
amaretto i masę
makową.Dokładnie wymieszać z
ciastem i wyłożyć na białą masę.Masy zgrabnie wymieszać, zbierając ciasto od dołu do góry aby powstała „zebra”.Piec 45 minut w 180 stopniach, góra-dół, po 40 sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, jeśli tak można je wyjąć z pieca wcześniej.Gorące wyjąć i wystudzić na kratce.Obsypać
cukrem pudrem i podawać.
Powiązane notki:Makowiec Ucierany na
Biszkopcie – przepis krok po krokuMakowiec na kruchym cieście z
orzechową beząMakowiec z
figami na kruchym spodzie dla gościŚwiąteczny Makowiec krucho
drożdżowy z
bakaliamiWieniec
drożdżowy z masą
makową ( makowiec)