Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Makowiec w moim rankingu na najlepsze ciasto zajmuje pierwszy stopień podium, na równi z
ciastem drożdżowym. Przy wpisie drożdżówki dyniowej omawiałam jej sekrety, a co sprawia, że makowiec wręcz „rozpływa się w ustach” ? Na pewno spód i masa, które muszą być dopracowane w każdym calu. A wszystko po to aby razem, stworzyć spójną, zachwycającą i przepyszną całość. Spód, a więc kruche ciasto, musi być wykonany ze składników najwyższej jakości, dobranych w odpowiedniej proporcji. Nie obejdzie się tutaj bez
masła, mielonych
migdałów czy dużej ilości
wanilii – wtedy
migdały zastępujemy
mąką a do masy dodajemy ziarna wydrążone z tego mikrego, czarnego i lepkiego kosturu.Masa natomiast, składa się ze sparzonego
mlekiem maku ( można kupić już sparzoną i zmieloną wersję), prawdziwego
miodu i
powideł śliwkowych, które według mnie są niezastąpione w świątecznych przepisach. Nie można zapomnieć o karmelizowanej fidze i bakaliach :
migdały (wybierzcie blanszowane bez skórki – 100 gramowe opakowanie wystarczy – połowę zmielicie do
spodu, a resztę posiekacie do masy), chrupiące
orzechy włoskie i słodkie sułtańskie
rodzynki to zestaw doskonały wieńczący całość. Poza tym to pierwszy świąteczny wpis na blogu w tym roku!
Składniki:ciasto:400 g
mąki tortowej200 g
masła150 g
cukru pudru50 g mielonych
migdałów4
żółtka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z
wanilią, pół ziaren z laski lub 1 łyżeczka esencji1/3 łyżeczki
solimasa makowa:500 g zmielonego i sparzonego
niebieskiego maku ( do znalezienia w supermarketach)2 szklanki
mleka 3,2 %100 g
rodzynek50 g
masła50 g
migdałów50 g
orzechów włoskich100 g + 4 łyżki
cukru4 łyżki
miodu4 łyżki
powideł śliwkowych4
białka1 łyżeczka
olejku migdałowego*karmelizowana
figa:3
figi25 g
masła50 g
cukru*Przygotowanie:kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z
cukrem,
migdałami, proszkiem i
solą.Dodać zimne
masło, posiekać nożem z
mąką. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na godzinę.
figa:
Figi pokroić w plastry, a później w kostkę.
Masło roztopić na patelni, do spienionego dodać
cukier, rozpuścić go i wsypać na patelnię
figowe kostki.Smażyć aż się skarmelizują, a
maślany karmel oklei każdy z
figowych kawałków.masa makowa:
Mleko zagotować z
masłem.Wrzącym zalać
mak. Odstawić na 10 minut, pod przykryciem, do stężenia.
Migdały i
orzechy grubo posiekać.
Masło stopić ze 100 g
cukru i
dżemem.Do
maku dodać
rodzynki,
migdały i
orzechy, następnie wlać stopione
masło,
miód i olejek.Do masy makowej dodać karmelizowane
figi.( W tym momencie ciasto powinno już się schłodzić, należy je wyjąć, formę: 25 x 45 cm wyłożyć papierem a na nim umieścić rozwałkowane ciasto)
Białka ubić ze szczyptą
soli (można dodać łyżkę
soku z cytryny) pod koniec dodać do nich pozostały
cukier.Wymieszać je delikatnie z masą
makową.Masę wyłożyć na ciasto i piec 45 minut w 170 stopniach, góra dół, bez wiatraka, ewentualnie w 180 z termoobiegiem.Chłodzić na kratce, poza piecem.
FiGa z MaKieM!Porady:Najpierw przygotujcie kruche ciasto.Następnie zabierzcie się za masę
makową, gdy
mak spęczniej, zróbcie
maślaną miksturę.Dodajcie ją do masy wraz z
bakaliami i
miodem, po czym przestudźcie – nie dodawajcie
białek do ciepłej masy!W tym czasie zróbcie
figi.Później zabierzcie się za smarowanie blachy
masłem i wykładanie jej papierem do pieczenia.Umieśćcie w niej rozwałkowane ciasto – można ją też wylepić rękami, ale wtedy trzeba je ponownie schłodzić, ciepło dłoni rozpuszcza
masło w cieście i po upieczeniu może nie być kruche a lepkie i „biszkoptowe”.Włączcie piekarnik.Masę wymieszajcie z
białkami i wyłóżcie na spód.Pieczcie!Smacznego!Więcej przepisów na świąteczne smakołyki możecie znaleźć w książkach:http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazkiPowiązane notki:Makowiec na kruchym cieście z
orzechową beząSernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieMakowiec Ucierany na
Biszkopcie – przepis krok po krokuKeks złocisty – fruit
cake – z
orzechami,
morelami,
figami,
daktylami i
rodzynkamiWieniec
drożdżowy z masą
makową ( makowiec)