ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY Makowiec z figami

ŚWIĄTECZNY Makowiec z figami

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Makowiec w moim rankingu na najlepsze ciasto zajmuje pierwszy stopień podium, na równi z ciastem drożdżowym. Przy wpisie drożdżówki dyniowej omawiałam jej sekrety, a co sprawia, że makowiec wręcz „rozpływa się w ustach” ? Na pewno spód i masa, które muszą być dopracowane w każdym calu. A wszystko po to aby razem, stworzyć spójną, zachwycającą i przepyszną całość. Spód, a więc kruche ciasto, musi być wykonany ze składników najwyższej jakości, dobranych w odpowiedniej proporcji. Nie obejdzie się tutaj bez masła, mielonych migdałów czy dużej ilości wanilii – wtedy migdały zastępujemy mąką a do masy dodajemy ziarna wydrążone z tego mikrego, czarnego i lepkiego kosturu.
Masa natomiast, składa się ze sparzonego mlekiem maku ( można kupić już sparzoną i zmieloną wersję), prawdziwego miodu i powideł śliwkowych, które według mnie są niezastąpione w świątecznych przepisach. Nie można zapomnieć o karmelizowanej fidze i bakaliach : migdały (wybierzcie blanszowane bez skórki – 100 gramowe opakowanie wystarczy – połowę zmielicie do spodu, a resztę posiekacie do masy), chrupiące orzechy włoskie i słodkie sułtańskie rodzynki to zestaw doskonały wieńczący całość. Poza tym to pierwszy świąteczny wpis na blogu w tym roku!
Składniki:
ciasto:
400 g mąki tortowej
200 g masła
150 g cukru pudru
50 g mielonych migdałów
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią, pół ziaren z laski lub 1 łyżeczka esencji
1/3 łyżeczki soli
masa makowa:
500 g zmielonego i sparzonego niebieskiego maku ( do znalezienia w supermarketach)
2 szklanki mleka 3,2 %
100 g rodzynek
50 g masła
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
100 g + 4 łyżki cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
4 białka
1 łyżeczka olejku migdałowego
*
karmelizowana figa:
3 figi
25 g masła
50 g cukru
*
Przygotowanie:
kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, migdałami, proszkiem i solą.
Dodać zimne masło, posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na godzinę.
figa:
Figi pokroić w plastry, a później w kostkę.
Masło roztopić na patelni, do spienionego dodać cukier, rozpuścić go i wsypać na patelnię figowe kostki.
Smażyć aż się skarmelizują, a maślany karmel oklei każdy z figowych kawałków.
masa makowa:
Mleko zagotować z masłem.
Wrzącym zalać mak. Odstawić na 10 minut, pod przykryciem, do stężenia.
Migdały i orzechy grubo posiekać.
Masło stopić ze 100 g cukru i dżemem.
Do maku dodać rodzynki, migdały i orzechy, następnie wlać stopione masło, miód i olejek.
Do masy makowej dodać karmelizowane figi.
( W tym momencie ciasto powinno już się schłodzić, należy je wyjąć, formę: 25 x 45 cm wyłożyć papierem a na nim umieścić rozwałkowane ciasto)
Białka ubić ze szczyptą soli (można dodać łyżkę soku z cytryny) pod koniec dodać do nich pozostały cukier.
Wymieszać je delikatnie z masą makową.
Masę wyłożyć na ciasto i piec 45 minut w 170 stopniach, góra dół, bez wiatraka, ewentualnie w 180 z termoobiegiem.
Chłodzić na kratce, poza piecem.
FiGa z MaKieM!
Porady:
Najpierw przygotujcie kruche ciasto.
Następnie zabierzcie się za masę makową, gdy mak spęczniej, zróbcie maślaną miksturę.
Dodajcie ją do masy wraz z bakaliami i miodem, po czym przestudźcie – nie dodawajcie białek do ciepłej masy!
W tym czasie zróbcie figi.
Później zabierzcie się za smarowanie blachy masłem i wykładanie jej papierem do pieczenia.
Umieśćcie w niej rozwałkowane ciasto – można ją też wylepić rękami, ale wtedy trzeba je ponownie schłodzić, ciepło dłoni rozpuszcza masło w cieście i po upieczeniu może nie być kruche a lepkie i „biszkoptowe”.
Włączcie piekarnik.
Masę wymieszajcie z białkami i wyłóżcie na spód.
Pieczcie!
Smacznego!
Więcej przepisów na świąteczne smakołyki możecie znaleźć w książkach:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Powiązane notki:
Makowiec na kruchym cieście z orzechową bezą
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po kroku
Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami
Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/11/06/makowiec-z-figami-na-kruchym-spodzie