Wykonanie
Tak jak większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej
pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego!
Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z
ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;)
Składniki:Ciasto:750 g
mąki350 g
masła80 g świeżych
drożdży3
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżki
cukru1/3 łyżeczki
soliMasa makowa:400 g
maku (najlepiej już zmielonego)150 g
masła3/4 szklanki płynnego
miodu2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 1 torebka
cukru waniliowego100 g krojonych
orzechów100 g krojonych
migdałów (proponuję zmniejszyć ilość
orzechów i
migdałów i w zamian dać krojoną
skórkę pomarańczową i
cytrynową, polecam tej firmy)100 g
rodzynek2 łyżki ekstraktu
migdałowego lub 1
olejek migdałowypół szklanki
cukru4
żółtka6
białek1/3 łyżeczki
soliLukier mandarynkowy:1 szklanka
cukru pudrusok z połowy
mandarynkiPrzygotowanie:
Ciasto:
Masło posiekać z
mąką,
solą i
proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z
drożdży i
cukru. Gdy będzie płynny - wlać do
mąki. Dodać
żółtka i
śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z
wody.Masa makowa:Jeśli kupimy
mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć.
Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić.
Masło roztopić i dodać
miód,
cukier, ekstrakt/
cukier waniliowy,
mak,
bakalie,
żółtka,
sól, ekstrakt/
olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego
maku.Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy). Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę
makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba zostawić ok. 1 cm luzu). Włożyć do blaszek keksówek (lub upiec w formie do
bagietek), nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Aby zapobiec w trakcie pieczenia "odchodzeniu" skórki, należy włożyć formę z
ciastem do otwartego piekarnika nagrzanego do 50°C. Po upływie ok. pół godziny zamknąć drzwiczki piekarnika i zwiększyć jego temperaturę do 180°C. Piec przez ok. 45 min.
Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga ciast siostry Anastazji"Po całkowitym wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować*:
cukier puder wymieszać z
sokiem mandarynkowym. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru. Na koniec makowce posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową i
cytronem.* Nie lukrujemy makowca, jeśli chcemy go zamrozić - owijamy go szczelnie folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika, wyciągamy 2-3 godziny przed podaniem i zostawiamy w temp. pokojowej. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu.