Wykonanie
To był mój
plan Nr 1 na Święta, bardzo chciałam spróbować tego ciasta, głównie dlatego że połączenie
jabłek i
maku wydało mi się idealne. Nie zawiodłam się, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, pełne
bakalii i
maku. Postanowiłam dodać od siebie spód, bo pomyślałam że łatwiej będzie się kroić, ale możecie go pominąć. Użyłam dużej formy 20 x 30 cm, zmieniłam lekko proporcje w stosunku do przepisu , który mnie zainspirował.
inspiracjaSpód ciasta:250 g
mąki125 g zimnego
masła100 g
cukru pudruszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZagniatamy składniki ciasta,
potem należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i ułożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem.Masa makowa:150 g miękkiego
masła350 g
maku ( użyłam gotowego mielonego)6 średnich
jabłek ( minimum 500 g)5
jajek L5 łyżek
kaszy manny220 g
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich
migdałów ( można użyć
amaretto)
bakalie: drobne
rodzynki, drobno pokrojone
figi,
orzechy,
żurawina.Rozgrzewamy piecyk do 170-180 stopni z termoobiegiem.Utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym
żółtku.Następnie po trochu sypki mielony
mak i starte na dużych oczkach
jabłka bez skórki (lub ze skórką jak wolicie).Kolej na
kaszę mannę, proszek i na koniec
bakalie. Ubijamy pianę z
białek i dodajemy do masy lekko mieszając łyżką.Piec 50-60 minut do suchego patyczka. Studzimy w formie.Polewa:4 łyżki
masła1 łyżka
śmietany kremówki2 łyżeczki golden
syropu100 g
gorzkiej czekoladyRoztapiamy płynne składniki w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy
czekoladę w kawałeczkach. Mieszamy aż wszystko się połączy. Polewamy ostudzone ciasto.