Wykonanie
Ciasta z
bakaliami to jedne z moich ulubionych ciast. Niegdyś, gdy jeszcze nie znałam brownies i różnych
alkoholowych wynalazków, keks, był dla mnie
ciastem najlepszym. Miłość do
bakalii pozostała i zawsze bardzo chętnie ciasta z
bakaliami konsumuję. Keks królewski jest bardzo
maślany, wilgotny i smaczny. I choć tego rodzaju ciasta mogą poleżeć długo, to jednak ten egzemplarz nie miał tego szczęści i zniknął błyskawicznie. Idealny na święta.
1 1/2 szklanki
maki1 szklanka
cukru250 g
masła5
jajek1 1/2 szklanki
bakalii(
rodzynki,
suszone morele,
figi,
daktyle,
orzechy,
migdały)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
maki ziemniaczanejBakalie zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 25 minut a gdy napęcznieją, osączamy.
Morele,
figi i
daktyle kroimy na mniejsze kawałki.
Orzechy i
migdały siekamy.
Bakalie obtaczamy w
mące ziemniaczanej.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
masłem na puszystą masę. Z
białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy
proszek do pieczenia.
Bakalie mieszamy z
mąką i łączymy z masą. Ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do przestudzenia po czym jeszcze ciepłe wyjmujemy i całkowicie studzimy.