ßßß Cookit - przepis na Bakaliowy makowiec

Bakaliowy makowiec

nazwa

Wykonanie

składniki
* 400 g mielonego suchego maku
* 400 ml mleka
* 1 łyżka masła
* 5 jajek
* 1/2 szklanki miodu
* 3 duże jabłka
* 125 g miękkiej margaryny
* 3/4 szklanki cukru
* aromat migdałowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)
Sposób wykonania
Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać aromat migdałowy i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
Powstałą masę dodać do maku, wymieszać, dodać miód, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać, jabłka, bakalie i znowu wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Powstałą masę przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180ºC, ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/01/bakaliowy-makowiec.html