Wykonanie
składniki* 400 g mielonego suchego
maku* 400 ml
mleka* 1 łyżka
masła* 5
jajek* 1/2 szklanki
miodu* 3 duże
jabłka* 125 g
miękkiej margaryny* 3/4 szklanki
cukru*
aromat migdałowy* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 3 szklanki
bakalii (
orzechy,
migdały,
skórka cytrynowa i pomarańczowa,
rodzynki,
suszone morele, kandyzowane
owoce)Sposób wykonania
Mleko zagotować z łyżką
masła, wsypać mielony
mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać
aromat migdałowy i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Margarynę utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym
żółtku i dalej ucierać.Powstałą masę dodać do
maku, wymieszać, dodać
miód,
proszek do pieczenia, wymieszać, dodać,
jabłka,
bakalie i znowu wymieszać.
Na koniec dodać
białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.Powstałą masę przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180ºC, ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.